A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bejelentették a régóta várt új Duna-híd építési dátumát

Az 1133 méter hosszú Duna-híd megkapta az építési engedélyt, a Paksot Kalocsával összekötő létesítmény építése várhatóan 2020 őszén indul meg - írja a Magyarépítők oldala.
Mintegy másfél éve nyerte el a Paks és Kalocsa közé tervezett híd tervpályázatát

a CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zrt.,
 a Pont-TERV Mérnöki Tervező és Tanácsadó Zrt. és
 az UTIBER Közúti Beruházó Kft. konzorciuma.

A napokban újabb hírek érkeztek a régen várt Duna-híd projektjéről: a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő

átvette az átkelő és a kapcsolódó létesítmények építési engedélyét

– számol be erről Bács-Kiskun megye hivatalos honlapja.

A tervezők közlése szerint 1133 méter hosszú híd (az eredeti kiírás szerint 1080 méter lett volna) egy 2x1 sávos, 90 kilométer óránkénti sebességet biztosító kapcsolatot fog létesíteni Paks és Kalocsa között. A kétoldali ártéri hídrészek acél keresztmetszettel készülnek el, a mederhíd pedig hibrid (beton és acél) szerkezetű lesz, így gyorsabban épülhet majd meg a műtárgy.

Az átkelő 12 támaszon fog állni, kialakításánál pedig ügyelnek arra, hogy a Dunán zajló kereskedelmi forgalmat ne gátolják. A legkisebb hajózási szélességet 180 méteresre tervezik.

Paks és az M6-os is kapcsolatot kap az átkelőhöz

A beruházásban az új híd az 512-es utat (Kalocsa nyugati elkerülőjét) köti össze a Duna túlpartján futó M6-os autópályával, melynek során 11 kilométernyi 2x1 sávos új útszakaszt is átadnak a Duna nyugati oldalán. Emellet még Paks és Gerjen között is fejlesztik a helyi infrastruktúrát: 9,6 kilométernyi új útszakaszt építenek fel.

A NIF közlése szerint az építkezés megkezdését még két lépés előzi meg: a projekt építésére szánt forrásokat el kell különíteni a költségvetésből, illetve le kell folytatni a tényleges kivitelezői közbeszerzési eljárást is.

Ezt követően a híd építését elvállaló cégnek, vagy konzorciumnak 26 hónapja lesz felépíteni a több mint 1 kilométer hosszú átkelőt.

Font Sándor térségbeli országgyűlési képviselő szintén a napokban nyilatkozva elmondta: miután kiemelt állami beruházássá nyilvánították a hidat, a munkálatok első része már 2020 őszén elkezdődhet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések