A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Sargentini nem vesz részt a Magyarországot gyalázó jelentéséről folytatott egyeztetésen

Nem tudnak részt venni az Európai Parlament (EP) illetékes képviselői a Magyarországgal szembeni, hetes cikk szerinti eljárásról szóló keddi informális egyeztetésen, amelyre a tagállamok kormányait tömörítő tanács soros román elnöksége hívta meg őket - közölték hétfőn Brüsszelben.
A tagországok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek keddi tanácsülésén ismét napirenden lesz a képletesen atomfegyvernek is nevezett jogállamisági eljárás ügye.

A tájékoztatás szerint az EU-elnökséget jelenleg betöltő Románia az utolsó pillanatban meghívta Claude Moraest, az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) elnökét és a magyar különjelentést összeállító zöldpárti Judith Sargentinit, hogy vegyenek részt egy informális eszmecserén az ülés előtt.

"Sajnáljuk, de nem tudjuk elfogadni ilyen rövid határidővel a meghívást egyéb elfoglaltságok miatt" - írták.

Megköszönték a lehetőséget, s egyúttal emlékeztettek rá, hogy Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke korábban arra szólított fel, hogy a képviselőtestület bemutathassa álláspontját a szakminiszterek formális tanácsülésén, erre azonban máig nem érkezett válasz a tanács részéről.

Kiemelték: mint korábban már több informális tárgyaláson említették, ez rendkívül fontos lenne, mivel jelen esetben az EP kezdeményezte az eljárás megindítását.

"Nem szabad megakadályozni abban az Európai Parlamentet, hogy teljes mértékben ellássa szerződéses szerepét. Egy ilyen alapos eszmecserének a lehető legnagyobb jelentősége van az EU-n belüli jogállamiság szempontjából" - hangsúlyozta közös levelében Moraes és Sargentini.

Ugyan több tagállam is támogatja a kezdeményezést, a tanács jogi szolgálata októberben kimondta, hogy álláspontja szerint az EP-nek az eljárás ezen szakaszában már nincsen szerepe.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések