Hirdessen itt

Az első negyedévben visszaesett az ipari ingatlanok iránti kereslet

Az első negyedévben az ipari ingatlanok iránti teljes bérlői kereslet a fővárosban és környékén 83 680 négyzetmétert tett ki, ami 19 százalékos visszaesést jelez az előző év azonos időszakához képest - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) szerdán az MTI-vel.
A kereslet 57,9 százalékát szerződéshosszabbítások tették ki, az új szerződések részaránya 19,9 százalék, míg a bővülések aránya 3,2 százalék volt. Ezen felül kötöttek még hat előbérleti szerződést is, ezek adták a kereslet 19 százalékát.

Az üresedési ráta negyedéves szinten enyhén, 0,7 százalékponttal emelkedett, így az üres területek aránya 3,1 százalékon állt, a január-márciusi időszak végén 67 620 négyzetméternyi ipari terület állt üresen, és mindössze három épületben volt 5000 négyzetméternél több kiadatlan terület. 

A BIEF a vizsgált időszakban 25 tranzakciót regisztrált, amelyekből egy szerződés haladja meg a 10 000 négyzetmétert. Az átlagos tranzakcióméret 3347 négyzetméter volt.

A bérleti szerződések 96 százalékát logisztikai parkok területeire kötötték, míg a városi logisztikában három bérbeadás történt, ami a 2019 első negyedéves bérlői kereslet volumenének 4 százalékát tette ki.

Az első negyedévben két új csarnokot adtak át: az Airport City Logistic Parkban és a Prologis Park Budapest Harborban. A fővárosi és a Budapest környéki agglomeráció spekulatív ipari ingatlanállománya jelenleg 2 200 250 négyzetméter.

A Prologis Park Budaörs területén aláírt, 27 820 négyzetméteres szerződéshosszabbítás volt az év első három hónapjában lezárt legnagyobb bérleti megállapodás. A legnagyobb előbérleti szerződést a CTPark Westben kötötték 8830 négyzetméterre, míg a legnagyobb új bérlet a CTPark Budapest East Üllő területén zárult 6110 négyzetméteren. A legnagyobb bővülést a Citypoint9-ben írták alá: 1500 négyzetméterre. 

A BIEF tagjai a CBRE, a Colliers International, a Cushman & Wakefield, az ESTON International, a JLL és a Robertson Hungary ingatlantanácsadók.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések