Hirdessen itt

Az előzetes végeredmény szerint Zelenszkij nyert háromszor annyi szavazattal

Az ukrán elnökválasztás múlt vasárnap megtartott második fordulójában leadott szavazatok 100 százalékának összeszámlálása alapján Volodimir Zelenszkij humorista-producer jelölt nyert 73,22 százalékkal, míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfő a voksok 24,45 százalékát kapta - derült ki kedden a Központi Választási Bizottság (CVK) honlapján közölt előzetes végeredményből.
Az országban egyedül a nyugat-ukrajnai Lviv megyében nyert Porosenko - ahol a szavazatott 62,79 százalékát szerezte meg, míg ellenfele a voksok 34,49 százalékát -, az összes többi megyében viszont Zelenszkij nyert. Ezen kívül külföldön kapott a hivatalban lévő elnök több szavazatot (54,73 százalék) mint Zelenszkij (43,78 százalék). 

Kárpátalja megyében Zelenszkij hatalmas fölénynel nyert, a megyében 80,67, míg Porosenko mindössze 16,69 százalékot kapott. 

A hivatalos végeredményt azután hirdeti ki a Központi Választási Bizottság, miután beérkezett minden jegyzőkönyv a területi választási bizottságoktól. 

Az április 21-i második fordulóban körülbelül 18,5 millió ukrán választópolgár vett részt, nem sokkal kevesebben, mint a március 31-i első fordulóban, amelyben csaknem 18,9 millióan szavaztak. 

A leadott szavazatok 2,31 százaléka volt érvénytelen.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések