Hirdessen itt

A szerb ellenzék nagy tüntetést szervez Belgrádba, a kormánypárt azonban nem veszít népszerűségéből

Minden korábbinál nagyobb kormányellenes tüntetést szervez az ellenzék szombatra Belgrádba, a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint azonban a legnagyobb kormánypárt népszerűsége az állandósult tiltakozások ellenére sem változott.
A szerbiai ellenzék december eleje óta minden szombaton utcára vonul, hogy így adjon hangot elégedetlenségének. Alkalmanként eddig 5-10 ezren vettek részt egy-egy tiltakozáson, a legtöbben december közepén voltak, akkor a becslések szerint valamivel több mint húszezren vonultak a kormány és a parlament épülete elé. Azóta jelentősen megcsappant a tiltakozók száma, a szervezők ezért április 13-ára minden korábbi tüntetőt utcára hívtak, illetve a korábban otthon maradókat is arra szólították fel, hogy szombaton vonuljanak utcára, és mutassák meg, mennyien elégedetlenek a kormány és Aleksandar Vucic államfő munkájával.

A tiltakozások közvetlen kiváltó oka egy ellenzéki politikus ellen novemberben elkövetett erőszakcselekmény volt. A baloldali Borko Stefanovicot máig ismeretlen tettesek verték meg a dél-szerbiai Krusevacon, ahol egy ellenzéki rendezvényen vett részt. Stefanovic állítása szerint támadói a Szerb Haladó Párthoz köthetők.

A tüntetések jelmondata az "Egy az ötmillióból" lett, ami arra utal, hogy az első tiltakozást követően Aleksandar Vucic kijelentette, akkor sem enged a követeléseknek, ha ötmillióan vonulnak utcára. Mivel ez körülbelül a nagykorú, választásra jogosult lakosság egészének felel meg Szerbiában, a tiltakozók a kijelentést úgy értelmezték, hogy az elnök diktatúrát vezetne be.

A tiltakozások mögött álló ellenzéki szövetség soraiban baloldali és jobboldali pártok egyaránt megtalálhatók. A tiltakozók a rendezvénnyel állításuk szerint fel akarják hívni a figyelmet mindazokra a problémákra, amelyekkel Szerbiának szembe kell néznie, és amelyek oka az államfő és az általa vezetett párt.

Válaszként a köztársasági elnök is utcára szólította támogatóit, és már előre bejelentette, hogy az április 19-én Belgrádban tartandó nagygyűlésén 12-15-ször többen lesznek, mint bármelyik eddigi ellenzéki megmozduláson. Úgy fogalmazott: ez lesz az utóbbi ötven év legnagyobb demonstrációja az országban.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint egyébként a koalíciót vezető Szerb Haladó Párt (SNS) támogatottsága nagyon magas, a szavazópolgárok 55 százaléka adná voksát a SNS-re, ha most tartanák a parlamenti választásokat, míg a Szövetség Szerbiáért nevű ellenzéki csoportosulás a voksok 11,8 százalékát tudná megszerezni.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések