Hirdessen itt

A Richter közgyűlése jóváhagyta a részvényenkénti 100 forintos osztalékot

Részvényenként 100 forint osztalékot fizet a Richter Gedeon Nyrt. a szerdai éves közgyűlés döntése alapján, a törzsrészvényekre jutó osztalék teljes összege 18,637 milliárd forint. 
Az osztalék mértéke az anyavállalat részvényeseire jutó, korrigált, konszolidált, adózott tavalyi eredmény 31,26 százaléka. A törzsrészvényekre járó osztalék kifizetése június 27-én kezdődik, az osztalékfizetés rendjét az igazgatóság május 24-ig hirdeti ki. A közgyűlés elfogadta a Richter-csoport 2018-as, Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti konszolidált beszámolóját 797,883 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 36,193 milliárd forint adózott eredménnyel.

Szintén elfogadták a társaság tavalyi gazdálkodásáról készült auditált, egyedi éves beszámolót 775,608 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 31,579 milliárd forint adózott eredménnyel. A Richter éves közgyűlésen a részvényesek 50,08 százaléka jelent meg.  A Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke szerint a saját fejlesztésű, innovációs nagydíjjal jutalmazott Cariprazine hatóanyag a következő évek eredményében is meghatározó lehet. Bogsch Erik emellett bízik a méhmióma elleni gyógyszer, az Esmya további sikerében is, és a forgalom bővülését várja mind a fogamzásgátló, mind a termékenységet segítő készítményektől. 

Orbán Gábor vezérigazgató a Richter tavalyi évét viharosnak nevezte, ám - mint mondta - az árbevétel szinten tartása az üzleti modell állóképességét bizonyítja. Várakozása szerint az Esmya a kimaradt bevételek és az értékvesztés ellenére a későbbiekben sikeres lehet, a szintén nőgyógyászati Bemfola a közel-keleti és ausztrál piacon jelentős forgalmat érhet el, a Richter nemzetközi piacai közül pedig főképp az amerikai bővülésére lehet számítani. 

A vállalat előtt álló legfontosabb feladatok közül kiemelte a nőgyógyászati termékforgalom emelkedésének visszaállítását, valamint a romániai nagykereskedelmi cég jövedelmezőségének újbóli emelését. Előbbit a bővülés tavalyi megtorpanása, utóbbit a működési engedély felfüggesztése indokolja.   Orbán Gábor a Richter osztalékpolitikájára kitérve a termékportfólió folyamatos fejlesztése érdekében a pénzügyi erőforrások folyamatos visszaforgatását szorgalmazta. 

A termékmegújítás a következő években is az igazgatóság osztalékpolitikájának legfőbb szempont lesz a hitel- és készpénzállomány értékelése mellett, az osztalékfizetés aránya pedig 25 és 40 százalék között mozoghat - ismertette. A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a Richter identitása hosszú ideje változatlan, a globális értékesítés mellett elkötelezett a kutatás-fejlesztés és az innovációk iránt. 2028-ig a közepes méretű nemzetközi gyógyszeripari cégek szegmensében az élmezőnybe szeretne kerülni kiegyensúlyozott növekedéssel, a partneri kapcsolatok építésével, és legfőképp a saját hozzáadott szellemi érték növelésével - tette hozzá. 

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések