Hirdessen itt

A NATO kihívásairól tanácskozott Ankarában a török, a lengyel és a román külügyminiszter

A NATO kihívásairól és biztonsági kérdésekről tanácskozott pénteken Ankarában Mevlüt Cavusoglu török, Jacek Czaputowicz lengyel és Teodor Melescanu román külügyminiszter.
Czaputowicz a háromoldalú találkozó utáni sajtótájékoztatón rámutatott: Oroszország fenyegetést jelent Európa biztonságára, különösen, ami a fekete-tengeri térségben folytatott tevékenységét illeti. Kiemelte: Lengyelország ezért támogatja, hogy a NATO katonai állásokat létesítsen a térségben. Meg kell tehát teremteni Közép- és Kelet-Európában az Egyesült Államok hadászati jelenlétének feltételeit is - szorgalmazta a lengyel külügyminiszter.

Cavusoglu, a NATO-tagállamok közötti szolidaritás és összhang jelentőségét hangsúlyozva, a Törökország által Oroszországtól vásárolt légvédelmi rakétarendszer közeledő leszállításával kapcsolatban nyomatékosan leszögezte: Ankara figyelembe veszi a szövetség aggodalmait. Egyúttal emlékeztetett: Törökország nemrégiben egy olyan munkacsoport létrehozását javasolta Washingtonnak, amely kivizsgálja, hogy az orosz Sz-400-as légvédelmi rakéták tényleg veszélyt jelentenek-e a NATO-rendszerekre, azonban még nem érkezett válasz a megkeresésre. Ankara szerint ebben a témában a szakértőknek kellene kimondaniuk az utolsó szót - tette hozzá.

Az Egyesült Államok és Ankara más NATO-szövetségesei már többször panaszt emeltek Törökország orosz fegyverbeszerzését célzó terve ellen.

A török vezetés a közelmúltban többször kijelentette: Ankara nem lép vissza az orosz légelhárító rakétarendszer megvásárlásától, mert az már egy lezárt megállapodás. Mike Pence amerikai alelnök április elején ugyanakkor válaszút elé állította Törökországot: vagy továbbra is fontos tagja marad "a történelem legsikeresebb katonai szövetségének", vagy kockáztatja a NATO-partneri viszonyt.

A pénteki ankarai sajtótájékoztatón Czaputowicz az Európai Unió elismerését fejezte ki Törökország menekültpolitikájára vonatkozóan, valamint a további együttműködés és támogatás mellett foglalt állást a terrorizmus elleni közös harcot illetően is.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések