Hirdessen itt

A Magellán-expedíció világörökséggé nyilvánítását kezdeményezi Spanyolország és Portugália

Spanyolország és Portugália közösen kezdeményezi, hogy a Magellán-expedíciót vegye fel az emberiség szellemi kulturális örökségi listájára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) - jelentette be Carmen Calvo spanyol kormányfőhelyettes és Augusto Santos Silva portugál külügyminiszter Madridban hétfőn.
A javaslat annak apropóján született, hogy a világ körüli első expedíció kezdetének 500. évfordulója lesz ebben az évben, és ezt a két ország együtt ünnepli.

A 193 eseményből álló programsorozat három éven keresztül zajlik majd, mivel ennyi ideig tartott a Föld legelső körülhajózása is, amelyre a portugál Fernando de Magellán (Fernao de Magalhaes) vezetésével indultak útnak 1519-ben.

A kapitány két évvel később bekövetkezett halála után a spanyol Juan Sebastián Elcano fejezte be a küldetést. A 239 fős legénységéből mindössze 18-an tértek vissza.

A megemlékezések részeként például koprodukcióban forgatott tévésorozat készül a fél évezreddel ezelőtti történelmi utazásról. Az expedíciót egy nagyszabású vándorkiállítás keretében is bemutatják. Emellett spanyol és portugál hajósok járják be ismét az első felfedezők útvonalát. 

Bár a Magellán-expedíció öt hajójából csak egy tért vissza Spanyolországba - 1522. szeptember 6-án -, a vállalkozás mégis rendkívüli eredményekkel zárult: korábban ismeretlen állatfajokra bukkantak, felfedezték a déli féltekéről látható csillagképet, a Magellán-felhőt, és kiderült, hogy szükség van a dátumvonalra, mert a pontosan vezetett hajónapló egy nap eltérést mutatott az otthoni dátumhoz képest.

Az expedíció a világ térképeinek teljes átrajzolását eredményezte: bizonyossá vált, hogy a Föld gömbölyű, valamint kiderült, hogy a földfelszín nagyobb részét tenger borítja, amely egységes világóceánt alkot.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések