Hirdessen itt

A kormány családvédelmi akciótervéről szavaznak a képviselők

Az Országgyűlés ma szavaz a kormány családvédelmi akciótervének bevezetéséhez szükséges törvénymódosításokról.
A Ház várhatóan utolsó ülésébe kezd a május 26-ára kitűzött európai parlamenti választás előtt. A házelnök - a parlament honlapján elérhető - napirendi javaslata alapján az ülés, rendhagyó módon, 9 óra 30 perckor kezdődik és a lebonyolítása is eltér a megszokottól.

A napirend előtti felszólalások után a jobbikos Gyüre Csaba teheti le képviselői esküjét. A 2010-2018 közötti parlamenti ciklusokban is tevékenykedő ellenzéki politikus a Jobbikból kilépett Hegedűs Lorántné helyét foglalhatja el.

Ezután határozathozatalok következnek. Elsőként az Állami Számvevőszékről (ÁSZ) szóló törvényt módosíthatják Áder János köztársasági elnök észrevételei alapján, majd a kabinet családvédelmi akciótervéről döntenek.

Az emberi erőforrások minisztere javaslatában a személyi jövedelemadóról szóló törvény változtatását kezdeményezi a babaváró támogatás és a nagycsaládok személygépkocsi-vásárlási támogatása érdekében. Az indítvány emellett tartalmazza a gyermekvállalási korban lévő házaspároknak elérhető, legfeljebb 10 millió forint összegű babaváró támogatás kamatmentes kölcsönéhez kapcsolódó állami kezességvállalás főbb szabályait is.

Elfogadhatják a jövő évtől felálló közigazgatási bíróságok függetlenségének további garanciáiról szóló fideszes törvényjavaslatot is. Trócsányi László igazságügyi miniszter azt közölte, az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete jelezte, tárgytalannak tekinti korábbi bírálatait, amennyiben az Országgyűlés elfogadja a jelzett módosításokat.

Az interpellációk, azonnali kérdések és kérdések ezúttal a szavazások után hangozhatnak el.

Az Országgyűlés kedden további szavazásokkal fejezi be ülését.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések