A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A költészet napja - Irodalmi programok Nógrád megyében

Közös versmondással, zenés irodalmi előadással, megzenésített versekkel, Ady és Csinszka kapcsolatának felidézésével is készülnek a költészet napjára Nógrád megyében.
Pásztón versmaratonra várnak óvodásokat, iskolásokat, felnőtteket, versszeretőket a Teleki László Városi Könyvtár munkatársai a könyvtár melletti parkban csütörtökön - tájékoztatta az MTI-t Oláhné Csákvári Gabriella igazgató. 

A helyszínen bárki elmondhatja, felolvashatja kedvenc magyar költője versét. A közös versmondás programjába József Attila, Arany János, Gazdag Erzsi, Kányádi Sándor, Kosztolányi Dezső, Radnóti Miklós, Petőfi Sándor és Simon István verseit választották be. Az eseményen szívesen látnak magyar költők neveit, verscímeket tartalmazó transzparenseket.

Salgótarjánban Fekete Zsolt polgármester mond ünnepi beszédet a költészet napján rendezett ünnepségen a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban csütörtökön. A Minden rendű emberi dolgokhoz című zenés irodalmi előadáson a Zenthe Ferenc Színház Versvándorok csoportja szerepel. A könyvtárban Molnár Éva igazgató mond köszöntőt, ezután a József Attila domborműnél Balogh Katalin, a társszervező Rendezvény- és Médiaközpont vezetője mondja el ünnepi gondolatait. 

A dombormű megkoszorúzása után a résztvevők Radnóti Miklós szobránál helyezik el a megemlékezés virágait. Az idézetek falán mindenki elhelyezheti kedvenc verse címét. Délután Salgótarjánban is versmaratont szervez a Balassi Bálint Asztaltársaság és a Pál József Alkotói Kör.

Balassagyarmaton versekkel, megzenésített versekkel tisztelegnek az idén évfordulós költőóriások és a magyar líra előtt csütörtökön este a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban.

A Madách Imre Városi Könyvtárban kedden délután rendezik a költészet napi programot, Patka Heléna Vallomás a csodáról című irodalmi estjét. Az előadás Csinszka szemével mutatja be Ady Endre halhatatlan alakját. Boncza Berta naplója, versei, levelei segítségével tanúi lehetnek a résztvevők, hogy miként lobbant szerelemre a 16 éves kamaszlány az akkor már híres poéta iránt, és nyomon követhetik kapcsolatuk szövevényes történetét megismerkedésüktől egészen Ady haláláig.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések