A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A BL-kiesés után újabb K.O.-t kapott a Juventus

A Juventus számára kisebb pénzügyi katasztrófát jelentett a labdarúgó Bajnokok Ligájából (BL) való kiesés a héten, a velük szemben továbbjutó Ajax Amsterdam viszont sokat profitálhat a sikerből.
A Bajnokok Ligájában elszenvedett keddi vereséget követő napon az „Öreg hölgy"-nek is becézett olasz futballklub részvényei majdnem negyedével értékelődtek le a tőzsdén, ami azt jelentette, hogy percek alatt 453 millió dollárral csökkent a Juventus piaci értéke.

A kiesés másnapján reggel a milánói tőzsdén 24 százalékos mínuszban kezdtek az olasz klub papírjai, és nap közben emelkedtek ugyan valamelyest, de még így is 15 százalékkal alacsonyabb áron forogtak, mint egy nappal korábban.

Igazi fekete nap volt ez pénzügyileg a klub történetében - emeli ki a Bloomberg cikke -, hiszen a 2001-ben történt tőzsdei bevezetés óta még sohasem estek ekkorát a részvényei egyetlen nap alatt.

A torinóiak tavaly nyáron vásárolták meg Ronaldót, ami üzletileg komoly sikert hozott a számukra, hiszen néhány hét alatt több mint a duplájára emelkedett a klub papírjainak árfolyama.

Azóta kisebb-nagyobb hullámzásokat mutatott a részvénygörbe, ám ismét meredek emelkedésbe kapcsolt, ahogy a klub menetelt előre a Bajnokok Ligájában. Ennek vetett véget az Ajax, amely a héten kiütötte őket a legrangosabb európai kupából: a Juve papírjai mélyrepülésbe kezdtek, és azóta sem sikerült talpra állniuk.

Az Ajax számára viszont az elődöntőbe jutás azt jelenti, hogy éves szinten több mint harmadával emelkedhetnek a bevételei.

A nyolcaddöntő elérése már 12 millió eurót hozott a holland klub konyhájára, ha pedig még tovább menetelnek, az minimum további 19 milliót eredményezhet.
S miután a mostani szereplésük azt jelenti, hogy visszatértek a világfutball elitjébe, ez a szponzorokkal szemben a korábbinál sokkal kedvezőbb alkupozíciót biztosít a számukra.

A Bloomberg adatgyűjtése szerint az Ajax tavaly mintegy 92 millió euró bevételt ért el, ami nem egészen az ötöde a Juventusénak.

Az amszterdamiak közismerten az utánpótlás-nevelésre helyezik a hangsúlyt, és az élvonalbeli európai klubok – egy rövidebb kihagyást követően – most ismét megtelhetnek a tőlük kikerülő játékosokkal.

Az új holland futballzsenit, Frenkie de Jongot 75 millió euróért adták el a Barcelonának. De nagy klubok érdeklődnek az Ajax 19 éves csapatkapitánya, Matthijs de Ligt után is, a csatár David Neres pedig a hírek szerint az angol Premier League-ben folytathatja a következő szezontól a pályafutását.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések