Hirdessen itt

A belga kiberbiztonsági ügynökség szerint a Huawei nem jelent biztonsági kockázatot

A belga kiberbiztonsági központ (CCB) nem talált arra utaló bizonyítékokat, hogy a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat által gyártott távközlési berendezések és az azokra telepített szoftverek kémkedésre használhatók - közölte a belga sajtó hétfőn.
A belga ügynökség friss jelentése szerint a Huawei termékei nem jelentek veszélyt egyetlen belga mobilszolgáltató, a Proximus, az Orange Belgium, vagy a Telenet ügyfelei, illetve azok adatai számára sem.

"Noha az elemzések eredménye nem végleges, ez idáig nem találtunk semmilyen arra utaló konkrét jeleket, hogy kémkedés fenyegetettsége állna fenn. A vizsgálatok folytatódnak" - mondta Katrien Eggers, az ügynökség szóvivője.

Információk szerint Charles Michel belga miniszterelnök a belga parlamentben korábban elhangozott kérdésre adott válaszában azt mondta, hogy a kormány a Huawei mobilhálózati berendezései által támasztott állítólagos biztonsági kockázatokról azt követően alakítja ki álláspontját, miután a CCB elvégezte erre vonatkozó vizsgálatát.

Az Egyesült Államok a Huawei által támasztott állítólagos biztonsági kockázatok miatt a kínai cég kizárására igyekszik rávenni szövetségeseit az ötödik generációs mobilhálózati fejlesztésekből. Kiberbiztonsági szakértők szerint azonban eltúlzottak és megalapozatlanok a kínai Huawei Technologies Co. mobilhálózati berendezései biztonsági kockázatairól felhozott vádak. Washington nemrégiben arra figyelmeztette a nyugati országokat, hogy a Huawei berendezéseinek alkalmazásával az Egyesült Államok hírszerzési együttműködésének folytatását és támaszpontjai esetleges kivonását kockáztatják.

A kínai óriásvállalat márciusban saját kiberbiztonsági központot nyitott a belga fővárosban, információk szerint azzal a céllal, hogy az európai unió intézményeinek helyet adó belga fővárosban győzze meg az európai kormányzati vezetőket arról: nem igazak azok az állítások, amelyek szerint készülékei nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

A Huawei a brüsszelihez hasonló központot Európában első ízben 2010-ben nyitott Nagy-Britanniában, majd novemberben a németországi Bonnban.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések