Hirdessen itt

Törvény segíti a dubaji világkiállítással kapcsolatos közbeszerzések gyors lebonyolítását

A magyar megjelenés sikeres megvalósítását könnyíti a 2020-as dubaji világkiállításon az a törvényjavaslat, amelyet kedden kivételes eljárásban fogadott el a parlament.
A jogszabály - amely 124 igen, 40 nem szavazatot és 13 tartózkodó voksot kapott - emellett két nemzetközi, Magyarországon megrendezendő sportesemény megvalósítását is könnyíti: a városi világjátékokét (World Urban Games), amelyet ősszel Budapesten tartanak első ízben, valamint a 2022. évi magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságét, amelynek magyarországi meccsei Budapesten, Szegeden, Tatabányán és Veszprémben lesznek.

A törvény mindhárom rendezvény lebonyolítását kiemelkedően fontos közérdeknek minősíti. Ezért lehetővé teszi a három esemény közbeszerzéseinek egyszerűsített és gyorsított lebonyolítását: a rendkívüli sürgősségre alapított hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás alkalmazását.

Minden esetben legalább három ajánlattevőt kell felkérni ajánlattételre, és az ajánlatok értékelési szempontja kizárólag a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás lehet - írták elő.

Ugyancsak lerövidülnek a projektekkel kapcsolatos közigazgatási hatósági, valamint vámigazgatási eljárások.

A dubaji világkiállítás magyar jelenlétével kapcsolatos teendők irányítója és lebonyolítója a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A magyar pavilon főbb jellemzőire, szimbolikájára vonatkozó követelményeket a kormány határozza meg.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós politikák kialakításáért felelős államtitkára a parlamenti vitában elmondta: a 2020 októbere és 2021 áprilisa között megrendezendő dubaji világkiállításon 25 millió látogatóval számolnak, a magyar pavilont várhatóan kétmillióan tekintik meg. A pavilon központi témája a víz lesz. A magyar megjelenés célja az ötévente megrendezendő eseményen az országimázs építése, Magyarország és Budapest turisztikai promóciója, a gyógyvízi adottságainak bemutatása.

A városi világjátékok célja a fiatalok bevonása a sportba. A háromnapos eseményen olyan sportágakban szerveznek versenyt, mint a BMX freestyle, a parkour és a break tánc. A jövőben kétévente megrendezendő sportesemény egyben zenei fesztivál is lesz.

A férfi kézilabda Eb-t 2022. január 14. és 29. között rendezi Szlovákia és Magyarország. Takács Szabolcs államtitkár elmondása szerint a beruházások 26 hónapot vesznek igénybe.

A Budapesten épülő multifunkcionális csarnok a későbbiekben egy fővárosi sportegyesület vagyonkezelésébe kerül.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések