Hirdessen itt

Történelmi emlékhely lett a szegedi Auditórium Maximum

Történelmi emlékhellyé nyilvánította a kormány a Szegedi Tudományegyetem Auditórium Maximumát, ahol az 1956-os forradalmat előkészítő követeléseiket megfogalmazták a hallgatók és oktatók - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
A szegedi egyetem akkori legnagyobb tantermében 1956. október 16-án egyetemisták és oktatóik olyan követeléseket hangoztattak, mint a szovjet csapatok kivonása, a szabad választások vagy a nemzeti jelképek visszaállítása. Létrehozták a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségét, a MEFESZ-t, majd megválasztották a vezetőit. Mindezt 20-án a sajtó nyilvánossága előtt megerősítették az Auditórium Maximumban egy nagygyűlésen, majd 21-én küldötteket menesztettek az ország összes egyetemi nagyvárosába; 1956. október 22-én az összes hazai felsőoktatási intézmény hallgatósága föllázadt.

A történelmi események emlékéül a tervek szerint október 16-án avatnak a tanteremben kőtáblát, melyen "A szegedi diákok 1956. október 16-án a tudományegyetem Auditórium Maximumában nagygyűlést tartottak. Az itt megfogalmazott és országosan ismertté vált követelések készítették elő a forradalmat." szöveg olvasható majd.

Csongrád megyében az Auditórium Maximum mellett két történelmi emlékhely található: az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a szegedi Dóm tér.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések