A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Több mint 100 feltételezett gülenistát küldtek vissza külföldi országokból Törökországba 2016 nyara óta

Az Egyesült Államokban élő török származású hitszónok, Fethullah Gülen összesen 107 feltételezett támogatóját küldték vissza külföldi országokból Törökországba - közölte szerdán Abdulhamit Gül török igazságügyi miniszter.
Több mint két és fél év telt el a 2016. július 15-ei törökországi puccskísérlet óta, amelyért a török vezetés Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát teszi felelőssé, és azóta is megtorlóan lép fel a mozgalom tagjaival szemben.

Abdulhamit Gül az Anadolu török hírügynökségnek elmondta, hogy 504 ember ügyében összesen 91 országnak küldtek kiadatási kérelmet.

Török állampolgárokat kerítettek kézre és küldtek vissza Törökországba egyebek mellett Ukrajnából, Koszovóból, Azerbajdzsánból, Gabonból, Pakisztánból és Afganisztánból.

Az igazságügyi miniszter hozzátette, hogy hét személy - köztük Fethullah Gülen - kiadását kérték az Egyesült Államoktól. Washington szerint azonban Törökország nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot a Pennsylvania államban élő hitszónok kiadásához.

A török vezetés az 1999 óta az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen nemzetközi hálózatát vádolja a 2016-os puccskísérletért. A hitszónok tagadja, hogy bármi köze lett volna a történtekhez. A Törökországban terrorszervezetnek nyilvánított mozgalom tagjai Ankara szerint céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami szférába, így a haderőbe is.

A feltételezett gülenisták elleni hatósági fellépés 2016 júliusa óta szakadatlanuk tart. A fegyveres erőktől több mint 15 ezer embert 
menesztettek, köztük 150 tábornokot, összesen pedig csaknem 220 ezer embert, köztük bírákat, ügyészeket, tanárokat, orvosokat, üzletembereket, újságírókat vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy közük lehet a Gülen-hálózathoz és azon keresztül az összeesküvéshez. Az incidenssel kapcsolatos perek továbbra is folyamatban vannak.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések