Hirdessen itt

Vádat emeltek Németországban egy orosz állampolgárságú iszlamista ellen

Vádat emelt a német szövetségi legfőbb ügyészség egy orosz állampolgárságú szélsőséges iszlamista ellen, a hatóság keddi közleménye szerint a férfi robbantásos merényletet akart elkövetni, és kapcsolatban volt a legutóbbi nagyszabású németországi iszlamista terrortámadás elkövetőjével, Anis Amrival, aki 2016 decemberében teherautóval a tömegbe hajtott egy berlini karácsonyi vásáron.
A személyes adatok védelméről szóló jogszabályok alapján csak Magomed-Ali C. néven azonosított férfi ellen még február 25-én emeltek vádat egy berlini bíróságon. Tavaly augusztusban vették őrizetbe Berlinben, egy franciaországi nyomozás eredményei alapján. Clément B. néven azonosított feltételezett társát 2017 áprilisban fogták el Marseille-ben, lakásában három kilogramm TATP típusú robbanóanyagot és lőfegyvereket találtak.

A vádirat szerint a robbanószert 2016 okóberében Magomed-Ali C. berlini lakásában tárolták, és arra készültek, hogy pokolgépes merényletet hajtanak végre Németországban. Céljuk az volt, hogy a lehető legnagyobb számban öljenek vagy sebesítsenek meg embereket, és kialakítsák  "a félelem és a bizonytalanság légkörét" az országban - áll a közleményben.

A 31 éves orosz állampolgár 2011-ben vándorolt be Németországba. Már előtte egy szélsőséges iszlamista ideológia híve volt, és elvei érvényesítésének jogos eszközének tartotta a fegyveres erőszakot. Berlinben bekerült egy időközben betiltott radikális iszlamista mecset közösségébe, és a "globális dzsihád" kibontakozásáról szóló "tanítások" hatására elhatározta, hogy Szíriába utazik és csatlakozik az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez. Tervéről tudomást szerzett a berlini tartományi bűnügyi hivatal, és megtiltotta, hogy elhagyja az országot.

Magomed-Ali C. ezután döntött úgy, hogy merényletet hajt végre Németországban. Tervéhez megnyerte Clément B.-t, akit egy belgiumi útján ismert meg még 2013-ban. Clément B. 2015 nyarán érkezett Berlinbe, és rögtön hozzá is kezdtek a merénylet előkészítéséhez.

Kapcsolatba kerültek Anis Amrival is. A kapcsolatot 2016 elején ideiglenesen megszakították, miután úgynevezett megelőző rendőrségi intézkedést léptettek érvénybe Anis Amri ellen - áll a szövetségi legfőbb ügyészség közleményében.

Magomed-Ali C. és  Clément B. a következő hónapokban tovább folytatta a merénylet előkészítését, a többi között szereztek egy pokolgép készítéséhez elegendő mennyiségű TATP-t.

Anis Amri 2016 október elején csatlakozott hozzájuk. Az előkészületeket 2016. október 26-án megzavarta egy újabb megelőző rendőri művelet, amelynek hatására a három iszlamista felhagyott a közös tevékenységgel.

Elhatározták, hogy szétválnak. Magomed-Ali C. Berlinben maradt, Clément B. Franciaországba távozott, hogy egy ottani társával robbantásos merényletet kövessen el. Ezt az akciót a terv szerint egyeztették volna Anis Amrival. Ezt a tervet nem valósították meg, Anis Amri 2016. december 19-én Clément B. és franciaországi társa tudta nélkül hajtott bele a berlini Breitscheid tér karácsonyi vásárán szórakozó tömegbe.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések