Hirdessen itt

Tavaly húsz terrorcselekményt akadályoztak meg Oroszországban

Tavaly húsz terrorcselekményt akadályoztak meg Oroszországban az előkészítés szakaszában - közölte Igor Kuljagin, az orosz Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság (NAK) apparátusának helyettes vezetője szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján.
"2018-ban a rendvédelmi szervek megelőző lépéseinek köszönhetően 36 terrorista indíttatású bűncselekményt, köztük 20 terrorcselekményt sikerült megakadályozni" - mondta Kuljagin.

A tisztségviselő szerint a terrorelhárítási műveletek során 69 bűnözőt, köztük 10 bandavezért ártalmatlanítottak, további 37 bandavezért, 257 bűnözőt és 622 cinkosukat pedig elfogták a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), a belügyminisztérium és az orosz nemzeti gárda egységei.

Igor Kuljagin elmondta, hogy a terrortámadások célpontjai között a közlekedési infrastruktúra objektumai, az üzlet-, kulturális és szórakoztatási központok mellett szerepeltek még egyebek között a tavaly márciusi orosz elnökválasztás választóhelyiségei és a győzelem napi ünnepség rendezvényei is. 

Kuljagin felhívta a figyelmet arra, hogy a biztonsági szervek hatékony fellépésének köszönhetően a terrorista irányultságú bűncselekmények száma folyamatosan csökken. Amíg 2012-ben 218, addig tavaly már csak 9 ilyen bűncselekményt sikerült végrehajtani. 

Mint mondta, több mint 10 ezer külföldi szerepel az orosz beutazási tiltólistán amiatt, hogy terrorizmussal és a szélsőségességgel hozzák őket összefüggésbe. Tavaly több mint 60 orosz állampolgárt akadályoztak meg abban, hogy a közel-keleti háborús konfliktusok térségébe utazzon. Az orosz hatóságok emellett fokozták a migráció ellenőrzését annak megakadályozására, hogy Szíriából és Irakból terroristák szivároghassanak át Oroszországba.

Az országban tavaly 18, öt év alatt pedig összesen több mint 300 embert sikerült rávenni arra, hogy felhagyjon a terrorista tevékenységgel. Az orosz biztonsági szerveknek 2018-ban 64 ezer internet-kiadvány esetében sikerült megakadályozni a terrorista és szélsőséges tartalmak terjesztését.

Az FSZB egyébként szerdán arról számolt be, hogy a Krímben őrizetbe vette a Hizb ut-Tahrír elnevezésű nemzetközi terrorszervezet húsz tagját. A szolgálat közleménye szerint a gyanúsítottak a világi társadalom és a regnáló hatalom erőszakos megdöntését célzó, alkotmányellenes tevékenységet folytattak, az úgynevezett "világkalifátus" doktrínájából kiindulva.

Az FSZB szerint a csoport tagjai konspiratív gyűléseken terrorista ideológiát terjesztettek, és krími muzulmánokat toboroztak. Az őrizetbe vettektől a hatóságok Oroszországban betiltott propagandaanyagokat és elektronikus adathordozókat foglaltak le. 

A krími tatárok elleni orosz hatósági fellépés miatt az ukrán külügyminisztérium tiltakozást jelentett be.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések