A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szlovák elnökválasztás - Caputová lehet a befutó

A szlovák elnökválasztás második, döntő fordulójában a szavazatok 51,22 százalékos feldolgozottságánál Zuzana Caputová az ellenzéki liberális pártok jelöltje vezet  Maros Sefcoviccsal, a legerősebb kormánypárt, az Irány jelöltjével szemben  - derült ki a választás hivatalos honlapján közölt részeredményekből.
Az este tíz órakor befejeződött voksoláson leadott szavazatok 51,22 százalékos feldolgozottsága alapján Zuzana Caputova a voksok 58,07 százalékát kapta. A részeredmények szerint Maros Sefcovicra a voksolók 41,92 százaléka szavazott.
A legutolsó támogatottsági felmérés a választás második körében Zuzana Caputovának 60,5 százalékot, Maros Sefcovicnak pedig 39,5 százalékot jósolt.

Caputová az első körben a szavazatok 40,57 százalékát szerezte meg, akkor Maros Sefcovicra a szavazók 18,66 százaléka voksolt. 

A szlovák elnökválasztás második körének részvételi aránya a voksok 50 százalékos feldolgozottságakor 40 százalékos, ami alacsonyabb, mint az első körben, amikor a szavazásra jogosultak 48 százaléka járult az urnák elé. 

Az eddigi államfőválasztások második körében rendszerint magasabb volt a részvételi arány. Ez alól eddig egy kivétel volt: 2004-ben, amikor a második fordulóban Vladimír Meciar vetélkedett az államfői posztért volt párttársával Ivan Gasparoviccsal. 

Szlovákiában az ország történetében ötödik alkalommal tartottak közvetlen államfőválasztást. A választáson országszerte csaknem 5940 választóhelyiségben mintegy 4,45 millió szavazásra jogosult szlovákiai választópolgár adhatta le voksát a második fordulóba továbbjutott két államfőjelöltre. 

A voksolás nem hivatalos végeredményei vasárnap hajnalban várhatóak, a hivatalos végeredményt pedig vasárnap délben jelenti be a központi választási bizottság.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések