A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Rekord nagyságú nyereséggel zártak tavaly a csehországi bankok

Rekord nagyságú, 82,1 milliárd koronás, az előző évinél 9 százalékkal magasabb adózott nyereséggel zárták 2018-at a csehországi bankok - közölte a cseh jegybank szerdán Prágában.
A bankok együttes mérlegfőösszege tavaly év végén 7,28 ezer milliárd koronát tett ki, 280 milliárd koronával többet, mint 2017 végén. 

"A konkurencia nyomása és különböző problémák ellenére a bankok tavaly érték el legnagyobb nettó nyereségüket az utóbbi évtizedben. A nyereség elsősorban a bankok kamatpolitikájának köszönhető" - jelentette ki Roman Lux, a Deloitte társaság elemzője. 

Az eredmény nagymértékben annak köszönhető, hogy tavaly rendkívül megugrott a hitelek, elsősorban a jelzáloghitelek iránti lakossági kereslet, miután folytatódott   a cseh háztartások gyors ütemű jövedelememelkedése- mutatott rá Tomás Pfeiler, a Cyrrus társaság elemzője. 

A legnagyobb cseh pénzintézet, a Ceská spořitelna (cseh OTP) nyeresége tavaly éves összehasonlításban 5,1 százalékkal 15,4 milliárd koronára emelkedett.   

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések