A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A fideszes EP-képviselők egyelőre maradnak az európai néppárti frakcióban

A fideszes európai parlamenti képviselők egyelőre annak ellenére is maradnak az Európai Néppárt (EPP) frakciójában, hogy a pártcsaládban a múlt héten felfüggesztették a nagyobbik magyar kormánypárt tagságát - írta a Politico egy magas rangú tisztségviselőre hivatkozva.
Esteban González Pons, az EPP-képviselőcsoport egyik alelnöke arról számolt be, hogy nem érkezett kérelem egyik fideszes politikus frakcióbeli felfüggesztésére sem.

"A parlamenti frakció más, mint a párt. A frakcióban eddig senki nem kezdeményezett semmilyen döntést a fideszes képviselők tagságával kapcsolatban" - mondta a brüsszeli hírportál beszámolója szerint.

Ennek értelmében például Szájer József is megtarthatja alelnöki pozícióját a néppárti frakcióban.

Hozzátette, a képviselőcsoportnak megvan a maga eljárása egyes tagpártok vagy tagok kizárására vonatkozóan, sőt arra is van lehetőség és precedens, hogy valaki csak a frakciónak legyen tagja, az Európai Néppártnak nem.

González Pons elmondta, mindenekelőtt megvárják, hogy az EPP meghozza a Fidesz ügyében a végleges döntését, amelynek "következményei kell, hogy legyenek majd a frakcióra is".

Hangsúlyozta azonban, hogy a képviselőcsoport nem fog semmilyen döntést hozni a május végi európai parlamenti választások előtt.

"Meglátjuk, mi történik utána" - fogalmazott a spanyol politikus.

A Politico rámutatott, hogy a pártcsaládokat és az EP-frakciókat gyakran csak laza kapcsolatok kötik össze, és eltérően működnek.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések