A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Novák Katalin: Világszerte egyedülálló az Orbán-kormány legújabb lépése

Soha nem kapott még Magyarországon egy fiatal pár ekkora segítséget az államtól ahhoz, hogy elinduljon a „nagybetűs” élet és a családalapítás felé, nemzetközileg sincs példa ilyen intézkedésre – minderről Novák Katalin beszélt az Origónak adott interjújában.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának a család- és ifjúságügyért felelős államtitkára többek között arról is beszélt a lapnak, hogy a Babaváró Támogatás, a csokhoz kapcsolódó kamattámogatott kölcsön kiterjesztése a használt lakást vásárlókra, a jelzáloghitelekhez nyújtott gyermekvállalási támogatás bővítése, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási programja már ez év júliusától igényelhető lesz.

Mit ért el eddig a kormány családpolitikája, és a most bejelentett intézkedések hogyan viszonyulnak ehhez?

Egyszerre szeretnénk segíteni a gyermeket nevelő családokat, illetve támogatni a családalapítást tervező fiatalokat, akiknek nincs még gyermekük. Ma jóval több a lehetősége egy gyermeket nevelő családnak, mint 2010-ben volt.

Egyrészt az adókedvezményeknek, másrészt az ingyenes tankönyveknek és ingyenes étkezésnek köszönhetően több pénz marad a családok zsebében, és az otthonteremtésüket is megkönnyítettük. A magyar családok így ma jóval több támogatásra számíthatnak, mint tíz évvel ezelőtt.

Biztató jelek, hogy 2010 óta évről évre több házasságot kötnek a fiatalok, kevesebb a válás, húsz éve nem volt ilyen magas sem a házasságkötések száma, sem a gyermekvállalási kedv.

A hétpontos csomagból melyik intézkedéstől várják a legtöbbet és miért?

Mindegyik intézkedés máshogy segíthet. A legnagyobb újdonság a fiataloknak nyújtott 10 millió forintos szabad felhasználású, kamatmentes Babaváró Támogatás, amely három gyermek vállalása esetén akár vissza nem térítendő támogatássá is alakulhat.

Soha nem kapott még Magyarországon egy fiatal pár ekkora segítséget az államtól ahhoz, hogy elinduljon a „nagybetűs” élet és a családalapítás felé. Nemzetközileg sincs példa ilyen intézkedésre.

Ezt a tízmilliós összeget a fiatalok bármire költhetik, így, ha kell, fordíthatják otthonteremtésre vagy lakásfelújításra. A támogatást július 1-jétől 2022. december 31-éig lehet igényelni a bankfiókokban. Azok a házaspárok jogosultak a kamatmentes kölcsönre, amelyekben a feleség 18-40 év közötti, és a család egyik tagja rendelkezik legalább három év biztosított (akár hallgatói) jogviszonnyal. Kutatások igazolják, hogy a magyar fiatalok házasságban képzelik el a jövőjüket, átlagosan legalább két gyermekeket szeretnének, sokan azonban különböző akadályok miatt nem valósíthatják ezt meg. A kormány éppen ezért a gyermekvállalás előtt álló akadályok lebontásában nyújt segítséget. A családvédelmi konzultációban konkrétan rá is kérdeztünk, hogy kell-e támogatni a fiatalok életkezdését, melyre a kitöltők 98 százaléka igennel válaszolt. Ez kellő felhatalmazás.

Csak a július 1-je után született gyermekekre vonatkozik?

Igen, a támogatás elbírálásakor a július 1-je után született vagy még úton lévő vér szerinti és örökbefogadott gyermekeket lehet figyelembe venni, a kedvezmények pedig a magzat 12 hetes korától igényelhetők.

Igénybe vehetik a tízmillió forintos a babaváró támogatást azok, akik már házasok, van gyermekük, de még nem érték el a 40 éves kort?

Egyetlen olyan házaspár sincs kizárva az igénylők köréből, ahol a nő 18-40 év közötti, és legalább egyikük az első házasságát köti. Az sem akadály, ha valamelyiküknek már van gyermeke. A lehetőséggel ők is élhetnek, de a támogatás csak a 2019. július 1-jét, és a szerződéskötést követően született, vagy örökbefogadott gyermekek után jár.

Július 1-től milyen intézkedések lépnek életbe a családvédelmi akcióterv keretében?

A Babaváró Támogatás, a csokhoz kapcsolódó kamattámogatott kölcsön kiterjesztése a használt lakást vásárlókra, a jelzáloghitelekhez nyújtott gyermekvállalási támogatás bővítése, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási programja már ez év júliusától igényelhető. A bölcsődefejlesztési program is már az idén beindul – pontosabban folytatódik –, és folyamatosan zajlik egészen 2022-ig. A csok számos egyéb ponton is egyszerűbbé válik.

Milyen intézkedések jönnek 2020. január 1-től?

A nagyszülői gyed, valamint a négygyermekes édesanyák szja-mentessége jövő év januárjától lép életbe.

A nagyszülői gyed pontosan kikre vonatkozik majd?

Azokra, akiknek jelenleg is van munkájuk, és fontos számukra, hogy segítsenek az unokák nevelésben. A szolgálati idejükbe beleszámít majd a gyeden töltött idő, ugyanakkor a GYED Extra rájuk nem terjed ki, tehát nem dolgozhatnak teljes munkaidőben a gyed mellett. Ez az intézkedés abban segít, hogy a nagyszülők részben levehetik a terheket a szülők válláról, és ahol szükség van rá, segítséget nyújtsanak a gyermeknevelésben.

A tervezett falusi csok mennyiben módosítja majd a hétpontos akciótervet?

A kormány célja az, hogy a vágyott gyermekek megszülethessenek, és ehhez kíván támogatást nyújtani – függetlenül attól, hogy a szülők városban vagy kisebb településeken élnek. Célunk továbbá a falvak népességmegtartó erejének növelése, éppen ezért a Magyar Falu Program keretében bevezetjük a falusi csokot.

Olyan településeken élőket segítünk, ahol van népességfogyás. Ide tartozik minden népességcsökkenéssel érintett kistelepülés, 5000 fő alatti település . A támogatás nem csupán ingatlan vásárlására, hanem korszerűsítésre és bővítésre is igényelhető. Lakás vásárlására legfeljebb a tízmillió forintos felső határ fele fordítható, míg a másik fele fordítható felújításra, bővítésre. A részletek kidolgozása még zajlik.

Ha kíváncsi az Origo Novák Katalinnal készített teljes interjújára, azt itt elolvashatja.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések