A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Milák az edzőtáborban úszott a világranglista élére

Milák Kristóf – némi bulváros túlzással élve – két edzés között úszott 2019-es világranglista elsőséget jelentő időt 200 méter pillangón. A háromhetes izraeli felkészülés utolsó napját 1:55.25 perces idővel tette emlékezetessé saját maga, edzője és főleg versenytársai számára.
Az eredmény értékét növeli, hogy az edzőtáborozások során aligha lehet elvárni a kemény igénybevételnek kitett versenyzőktől a kemény tempót, netán az egyéni rekordok megdöntését,  vagy a világelsőséget jelentő produkciót. Milák Kristóf azonban rácáfolt erre.

– Kristóf egyetlen napnyi kihagyás vagy csökkentett terhelésű munka nélkül úszta ezt a ragyogó időt – nyilatkozta Selmeci Attila, Milák edzője az SzPress Hírszolgálatnak. – A FINA világrangsorából pedig kiderült, hogy 65 századdal jobbat úszott az eddig listavezető japán Nao Horamuránál. Ráadásul  nem éppen félelmetes versenyzőkkel, tempóserkentő világnagyságokkal úszott, csupán a vendéglátók feltörekvő tehetségeivel, és a Budafóka szakosztályának fiataljaival ugrott medencébe.

Milák Kristóf nem először bizonyította, hogy szinte bármikor képes elképesztő eredményekre. A 2017-ben a budapesti vizes vb-n, 17 évesen nyert ezüstérmet 100 pillangón, sikerét ifjúsági világcsúcsjavítással tetézte. Tavaly márciusban pedig a debreceni országos bajnokságon úgy nyert a 200-on 1:52.71 perccel, hogy átvette a vezetést a világranglistán – korosztályos világcsúccsal.

Buenos Aires háromszoros ifjúsági olimpiai bajnoka a 2019-ből eddig eltelt 11 hétből hatot thaiföldi  és  izraeli edzőtáborozással töltött. A tokiói olimpia egyik nem titkolt reménysége számára az év első nagy kihívása a március 27-én kezdődő országos bajnokság lesz. A helyszín ezúttal is Debrecen, ráadásul a 200 pillangó döntőjét is majdnem ugyanazon a napon rendezik, mint tavaly, amikor a szakmabéliek hitetlenkedve dörzsölték a szemüket Milák időeredménye láttán. Selmeci szerint az ob-n is összejöhet egy szenzációs eredmény 200 pillangón, de inkább a júliusi dél-koreai vb-re összpontosítanak.

– Öt vagy hat számban nevezünk a bajnokságra – folytatta a tréner. – A 100 és 200 pillangó, valamint a 200 és a 400 gyors rajtjánál biztos, hogy ott lesz, ehhez jöhet még az 50 hát és az 50 gyors. Hozzászokott az efféle sűrű menetrendhez, hiszen tavaly az ifjúsági Európa-bajnokságon tizenhárom perc alatt bevállalt két döntőt, és előbb a 100 gyorson, majd a 200 pillangón győzött is, az a debreceni ob-n sem jöhet zavarba.

Milák idén már csak felnőtt versenyeken indulhat, de bizonyítási lehetőség így is akad még, hiszen a előbb a FINA új versenysorozatának budapesti állomásán lép rajtkőre, majd Tokióba, Barcelonába, Rómába indul, majd visszatér Budapestre, és eközben az idei világbajnokság minden favoritjával összemérheti az erejét.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések