A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megszólalt a hős miskolci vasutas, aki megakadályozta a tömegszerencsétlenséget

Smajda Attila akadályozta meg a tömegszerencsétlenséget Miskolc határában.
Háromszáztizenhét méter – ennyin múlt, hogy nem történt tragédia múlt pénteken Miskolc határában. Március elsején 15 óra 25 perckor egy Kazincbarcika felől érkező személyvonat mozdonyvezetője nem vette figyelembe a vasúti tilos jelzést, s miután a szerelvény megrongálta a vasúti váltót, egy olyan pályaszakaszon közlekedett tovább, ahol szemből érkezett a Miskolcról Kazincbarcika felé haladó személyvonat. A vonatokat végül egymástól mindössze 317 méterre állították meg, nem ütköztek össze, így a szerelvényeken utazó 230 utas sem sérült meg az incidens során.

A tragédiát Smajda Attila váltókezelő előzte meg. Helytállását emléklappal köszönte meg csütörtökön Homolya Róbert, a MÁV Zrt. vezérigazgatója és Kriza Ákos, Miskolc polgármestere.
"Nagyon meglepődtem, mikor észleltem, hogy egymással szemben megy a két vonat"
- mondta a boon.hu-nak a vasutas. A Miskolc felé közlekedő tornanádaskai vonatnak meg kellett volna állnia a bejárati jelző vörös jelzését figyelembe véve, de haladt tovább. Ekkor a férfi jelentette, hogy gond van, de kiderült, az előző állomást már elhagyta a szemből érkező szerelvény.
"Tudtam, hogy nincs sok időm, így azonnal vörösre állítottam a kijárati jelzőt és szaladtam jelzést adni a barcikai vonatnak, hogy mielőbb álljon meg. Szerencsére sikerült!"
– mondta a váltókezelő, aki 2003 óta dolgozik a vasútnál, elmondása szerint a múlt péntekihez hasonló szerencsére nem történik túl gyakran.

A hős vasutas nem tudott arról, hogy illusztris vendégek látogatják meg, eltitkolták előle, hogy elismerést kap, csak annyit közöltek, hogy az esettel kapcsolatos meghallgatás lesz.
"Ehhez képest nagyon meglepődtem, mikor a sok kamerát és mikrofont megláttam, pláne, hogy amúgy ide előzetes engedély nélkül be sem jöhettek volna. Aztán belépett hozzám a vezérigazgató úr és a miskolci polgármester, és megköszönték, amit tettem. Örülök neki, hogy az eset során senkinek nem lett baja. Én csak tettem a dolgom tulajdonképpen, de az elismerés azért nagyon jól esik" 
- mondta.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések