Hirdessen itt

Kiberbiztonsági központot nyitott a Huawei Brüsszelben

Kiberbiztonsági központot nyitott a belga fővárosban a nyugati országok és az Egyesült Államok által sokat bírált Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat - közölte a helyi sajtó kedden.
Információk szerint a kínai cég az európai unió intézményeinek helyet adó belga fővárosban kívánja meggyőzni az európai kormányzati vezetőket arról, hogy nem igazak azok az állítások, amelyek szerint készülékei nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

Ken Hu, a főként mobiltelefonjairól ismert cég alelnöke a megnyitón elmondta, a Huawei kiberbiztonsági központja segítségével minden törvényalkotó, szabványügyi szervezet és ügyfél számára lehetővé kívánja tenni a hálózati rendszerein futó forráskódok vizsgálatát annak bizonyítékául, hogy a cég semmiféle digitális kémtevékenységet nem folytat.

"Úgy a bizalomnak, mint a bizalmatlanságnak tényeken, nem pedig érzéseken, spekulációkon és alaptalan pletykákon kell alapulnia" - fogalmazott.

Megismételte a cég elnökének korábbi kijelentését, amely szerint a vállalat nem cselekszik helytelenül, (.) és nem épít készülékeibe szoftveres "hátsó ajtót". A Huawei nem szolgált semmiféle bizonyítékkal arra, hogy kockázatot jelentene a felhasználó vagy bárki más számára - tette hozzá.

A Huawei a brüsszelihez hasonló központot Európában első ízben 2010-ben nyitott Nagy-Britanniában, majd novemberben a németországi Bonnban - közölték.

Andrus Ansip, az Európai Bizottság digitális egységes piacért felelős biztosa korábban arra figyelmeztetett, hogy az Európai Uniónak (EU) aggódnia kell a Huawei és más kínai technológiai cégek miatt, mert azok kockázatot hordoznak az unió iparára és biztonságára nézve.

Állítása szerint aggodalomra ad okot, hogy értesülések szerint Peking arra kötelezi az ország technológiai cégeit, hogy működjenek együtt a hírszerző szolgálatokkal vagy arra, hogy kapcsolják velük össze rendszereiket. Eszközeikbe olyan alkatrészek beépítésére kötelezi e vállalatokat, amelyek adatokat szolgáltathatnak. Noha kevés konkrét eset áll rendelkezésre, nem jó jel az, ha az ilyen vállalatoknak meg kell nyitniuk rendszereiket a titkosszolgálatoknak - tette hozzá az uniós biztos.

Az Egyesült Államok a Huawei mobilhálózati berendezései által támasztott állítólagos biztonsági kockázatok miatt a kínai cég kizárására igyekszik rávenni szövetségeseit az ötödik generációs mobilhálózati fejlesztésekből. Nemrégiben Ausztrália és Új-Zéland is kizárta a kínai vállalatot az 5G távközlési tenderből.

Kiberbiztonsági szakértők szerint azonban eltúlzottak és megalapozatlanok a kínai Huawei Technologies Co. mobilhálózati berendezései biztonsági kockázatairól felhozott vádak.

Washington nemrégiben arra figyelmeztette a nyugati országokat, hogy a Huawei berendezéseinek alkalmazásával az Egyesült Államok hírszerzési együttműködésének folytatását és támaszpontjai esetleges kivonását kockáztatják.

Kanadában amerikai kérésre decemberben őrizetbe vették Meng Van-csout, a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat pénzügyi igazgatóját, akit Washington egyebek között az Irán elleni szankciók megsértésével vádol, valamint azzal, hogy banki csalást követett el, és ellopott amerikai ipari és kereskedelmi titkokat. Januárban a washingtoni igazságügyi minisztérium vádat is emelt a cég és pénzügyi igazgatója ellen.

Menget később óvadék ellenében szabadon engedték. A kanadai igazságügyi minisztérium pénteken bejelentette: Washington elegendő bizonyítékot mutatott be ahhoz, hogy megkezdjék a kiadatási eljárást. Kína kanadai nagykövetsége elítélte a kanadai igazságügyi minisztérium döntését.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések