A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ismét működőképes az észak-koreai rakétaközpont

Ismét működőképes az észak-koreai rakétaindító létesítmény, amelynek a lebontását Phenjan az Egyesült Államokkal való közeledés keretében megígérte – közölték csütörtökön amerikai szakértők.
Két washingtoni agytröszt, a Stratégiai és Nemzetközi Kutatások Központja (CSIS) és a 38 North új műholdas felvételek alapján arra a következtetésre jutott, hogy a Dongcsang-riben működő rakétaközpont ismét “rendes üzemképes állapotban” van.

Március legelején készült felvételek alapján a két agytröszt szerdán megállapította, hogy az újjáépítést közvetlenül a február végi hanoi csúcs előtt vagy után kezdték meg, amelyen Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető még részleges megállapodást sem tudott kötni az észak-koreai atomfegyverek leszereléséről.

Az Egyesült Államok elnöke szerdán figyelmeztetett, hogy “nagyon-nagyot csalódik” az észak-koreai vezetőben, ha az információk beigazolódnak.

Az észak-koreai tevékenységeket figyelő 38 North szakportál szerint gyors léptekben folyik a rakétakilövőállást és kísérleti üzemet magában foglaló létesítmény újjáépítése.

Ez arról “tanúskodik, hogy Észak-Korea gyorsan, különösebb habozás nélkül képes visszafordíthatóvá tenni valamennyi, a tömegpusztítófegyver-programja leszerelésére tett lépést” – véli a CSIS. “Ez kihívást jelent a végleges, visszafordíthatatlan és ellenőrizhető atomleszereléssel kapcsolatos amerikai törekvéssel szemben” – tette hozzá az agytröszt.
A szakértők szerint “Észak-Korea lépései ellentétesek az elnök diplomáciai stratégiájával, és Phenjan haragjáról tanúskodnak amiatt, hogy Trump a hanoi tárgyalásokon elutasította a gazdasági szankciók feloldását”.

Phenjan nyilvánosan nem említette a Dongcsang-riben folyó tevékenységeket, de a KNCA hivatalos hírügynökség útján bírálta a jelenleg folyó, csökkentett szintű amerikai-dél–koreai hadgyakorlatot, annak ellenére, hogy Donald Trump a közeledés érdekében végett vetett a nagyszabású hadgyakorlatoknak a térségben.

Az atomfenyegetések és a két vezető közötti kölcsönös sértegetés után tavaly látványosan javuló amerikai-észak-koreai kapcsolatokat ismét a lehűlés veszélye fenyegeti – mutatott rá az AFP francia hírügynökség.

A 38 North igazgatója, Joel Wit szerint “sok függ az amerikai reagálástól”, de “megvan a veszélye annak, hogy ördögi kör alakul ki, mindkét tábor olyan döntéseket hoz, amelyek aláássák a tavasz óta tartó folyamatot”. A szakértő hozzátette, egy esetleges észak-koreai rakétahajtómű-teszttől tart, amely tovább növelné a feszültséget.

Donald Trump és Kim Dzsong Un úgy tettek, mintha jóbarátokként válnának el Hanoiban, újabb találkozó időpontját azonban nem tűzték ki. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn kijelentette, reméli, hogy a következő hetekben tárgyalóküldöttséget küldhet Phenjanba, bár hozzátette, hogy semmilyen garanciát nem kapott erre vonatkozóan.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések