Hirdessen itt

Eljárásügyi felülvizsgálatot indított a Jazov-per litván bíróival szemben az orosz Nyomozó Bizottság

Eljárásügyi felülvizsgálatot indított a Jazov-per litván bíróival szemben az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) - jelentette ki Szvetlana Petrenko, a hatóság szóvivője az orosz médiának szerdán Moszkvában.
Dmitrij Jazov marsallt, a Szovjetunió utolsó védelmi miniszterét szerdán távollétében első fokon tízévi szabadságvesztésre ítélték Vilniusban katonai és emberiesség elleni bűntények elkövetése címén, amiért a szovjet vezetés 1991 januárjában a hadsereg különleges egységeinek bevetésével próbálta megakadályozni Litvánia függetlenné válását. Mihail Golovatov, a szovjet Állambiztonsági Bizottság (KGB) volt tisztje 12 évet kapott a három évig tartó per lezárásaként. Az SZK a verdikteket igazságtalannak értékelte.

Oroszország megtagadta, hogy az ügy kivizsgálásában együttműködjön a litván hatóságokkal, elutasítva egyebek között a Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök-pártfőtitkár kihallgatására vonatkozó kérést is. A háromévi tárgyalási folyamatot lezáró szerdai ítélethirdetésre a litván hatóságok a vilniusi orosz nagykövetség diplomatáit nem engedték be.

Az 1991. január 13-ra virradó éjjel szovjet páncélozott járművek oszlopa hatolt be Vilniusba. A litván főváros tévétornyánál összeütköztek egymással a katonák és a függetlenségpárti tüntetők. Az incidensben 14-en életüket vesztették, és több mint hatszázan pedig megsérültek.

Jazovot azzal vádolták meg, hogy 160 szovjet katonai és politikai vezetőből álló csoportot szervezett a litván függetlenség kivívásának megakadályozására. A nagyszabású perben a többi hatvanhat - orosz, fehérorosz, illetve ukrán állampolgárságú - vádlottat négytől tizennégy évig terjedő szabadságvesztéssel sújtották.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések