A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A vidéki régiókra fókuszál az ergométer szövetség

Folytatódik a Magyar Ergométer Szövetség (MERSZ) tavaly megkezdett programja, amely során az ergométeres edzésformát, valamint az egészségesebb életmódot és életformát népszerűsítik, elsősorban a vidéki régiókban.
Horváth Gábor, a MERSZ elnöke - kétszeres olimpiai bajnok kajakos - a szerdai sajtóeseményen kiemelte: az észak- és dél-alföldi, valamint a dél-dunántúli régiókra fókuszáló program azért jött létre, hogy az ergométeres edzésforma elterjesztésével egészségesebb életmódhoz segítsenek hozzá minden korosztályt. "Van egy saját fejlesztésű applikációnk is, amellyel földrajzi helyszíntől függetlenül edzés- vagy versenypartnert lehet keresni és találni, ami nagy motivációt jelenthet" - mondta.

Horváth Gábor hangsúlyozta: egyes megyék nagyvárosaiban a városi napokhoz, helyi fesztiválokhoz csatlakozva olyan rendezvényeket valósítanak meg, ahol ergométeres bemutatókat, versenyeket tartanak olimpikonokkal és élvonalbeli sportolókkal, emellett szakértők bevonásával egészségügyi méréseket is végeznek.

Az elnök elmondta, "tárt kapus" rendezvények keretében 2020 őszéig ideiglenesen ergométereket telepítenek a három említett régió számos pontjára, így mindenki megismerheti és ingyenesen kipróbálhatja a rendkívül sokoldalú sporteszközt. 

"A helyszínek között párszáz fős és több tízezres települések is szerepelnek. A helyi önkormányzatokkal együttműködve választjuk ki a megfelelő közösségi helyeket" - tette hozzá.

Juhász Adrián evezős világbajnok - aki Rozbora András paralimpikon és világbajnok parakajakos társaságában rövid bemutatót tartott - közölte: télen napi szinten használja az ergométert, de még nyáron is rendszeresen előkerül, amikor a fizikai állapotát teszteli.

Bényi Szabolcs, a projekt sportdiplomáciai szaktanácsadója - a Magyar Evezős Szövetség korábbi elnöke - szerint az ergométer nemcsak sokoldalú edzőeszköz, hanem számos előnye miatt más sportágak felkészülési időszakában is hatékonyan használható. 

"A cselgáncsozók voltak az elsők, akiket sikerült erről meggyőznünk, de a legutóbbi ergo ob-n már kosarasok is elindultak, illetve nyitottunk a teniszezők felé" - említette.

Bényi Szabolcs kiemelte: a mozgásforma könnyű elsajátíthatósága - evezős ergométeren 5-6 alkalom után már lehet érdemi munkát végezni -, az eszköz kis helyigénye, illetve könnyű mozgathatósága miatt iskolákba és egyetemekbe is szeretnének eljutni.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések