Hirdessen itt

A városvezetés és a kormány elkötelezett abban, hogy Budapest élhető és fejlődő város legyen

A kormány és a főváros vezetése elkötelezett amellett, hogy Budapestet élhető, szerethető és egészségesen fejlődő várossá tegye – jelentette ki Tarlós István főpolgármester csütörtökön a Városházán, a Budapestnek ítélt Európa legjobb úti célja 2019 elismerés átvételét megelőző beszédében.
A díj azért különösen fontos, mert kiérdemléséhez a világ minden tájáról érkező, több tízezer utazó szavazata volt szükséges – mutatott rá a főpolgármester, majd azt mondta: a kivételes elismerés – mint ahogy azt a European Best Destination (EBD) európai turisztikai szervezet a díj elnyeréséről tájékoztató levelében írta – “tíz év munkájának a gyümölcse, ez idő alatt Budapest Európa egyik legvonzóbb és legjobb életminőségű városa lett, amely befektetőket, vállalkozásokat és utazókat vonz a világ minden részéről”.

Egyebek mellett a kulturális és örökségvédelmi támogatások hatására Budapest Európa egyik legszebb városává vált és a kontinens egyik legerősebb turisztikai arculatával büszkélkedhet. A város világszerte ismert és elismert úti cél mind a turisták, mind a turisztikai szakma körében – mondta el.

Tarlós István kiemelte: a díj fennállása óta még egyetlen győztes sem kapott akkora nemzetközi támogatást, mint most Budapest. A versenyben Budapest győzelme egyértelmű volt, a magyar főváros több szavazatot kapott, mint Párizs, Athén, London vagy akár Firenze.

A főpolgármester úgy fogalmazott: “Párizst a Bourbonok, Bécset a Habsburgok, Budapestet szorgalmas és jó képességű magyar emberek tették naggyá”. A reformkor nemzeti és a vele szorosan összefonódó polgárosító szándéka létrehozta azt a gondolatot, miszerint az országnak kell egy szív, amelynek dobbanása éltető energiákat áramoltat a nemzet egésze felé. Ez a szív, az egységes Budapest a magyar nemzetteremtés része és eredménye volt – mondta.

Tarlós István hangsúlyozta: Budapest egyszerre a budapestiek otthona és a nemzet fővárosa. “Otthonként jól működőnek, felhasználóbarátnak kell lennie, a nemzet fővárosaként pedig méltónak, büszkének, a külföldiek számára is vonzónak” – fogalmazott, hozzátéve, hogy e két minőség egymást erősíti, egyik sincs meg és nem is lehetne a másik nélkül.

Kitért arra is, hogy egy főváros napi működtetésében, építésében, a jövő alakításában főpolgármesterként részt venni “olykor embert próbáló kihívás, ugyanakkor felemelő, pótolhatatlan érzés, nemes feladat”.

Az elődök munkássága – némelyiké – meghatározó irányokat mutat. “Bárczy, Széchenyi, Andrássy, Podmaniczky mindannyian nagy formátumú politikusok voltak, akik teremtő szándékukkal, elhivatottságukkal mindig példát mutattak azoknak a városépítőknek, akik ma, a 21. század elején Budapest fejlődését (…) mindennél fontosabbnak tartják” – mondta.

Tarlós István kiemelte: a jövő városa nemcsak igényli az új szemléletű megoldásokat, de bizonyítási lehetőséget is biztosít azoknak, így a fővárosnak érdemes tevékenyen részt vennie az innovatív turisztikai vállalkozások támogatásában is.

Szavai szerint Budapest nemcsak Kelet és Nyugat kapuja, sokkal több ennél: kiemelkedő értékű a történelmi, kulturális és építészeti öröksége, egyedülálló a fürdőkultúrája, varázslatos a Duna és a panoráma, valamint nívósak a fesztiválok és különleges a gasztronómia.

A főpolgármester azt mondta: Budapest biztonságos város, ma a statisztikák alapján elmondható, hogy Európa egyik legbiztonságosabb városa. A terrorizmus és a politikai nyugtalanság elterjedésével ennek a szempontnak egyre növekvő szerepe lehet az utazók döntésében – tette hozzá.

Szólt arról, hogy a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiának fontos része Budapest turisztikai fejlesztése. A szakértők véleménye szerint a főváros a jövőben kihívásokkal teli, de számos lehetőséget kínáló időszak elé néz.

Tarlós István érdekesnek nevezte, hogy a kitüntetésről szóló februári értesítés előtt két nappal jelentette ki Zugló polgármestere – Karácsony Gergely (Párbeszéd), a baloldali pártok közös főpolgármester-jelöltje -, hogy “mi tönkretettük ezt a várost”.

Maximilien Lejeune, az EBD vezetője arról beszélt, hogy a szervezet immár tíz éve választja ki és mutatja be Európa legszebb úti céljait utazók milliói, a média, illetve turisztikai szakértők számára. Több mint háromszáz európai turisztikai irodával dolgoznak együtt.

Az elismerés fontos gazdasági és médiahatást von maga után a díjazott úti cél számára a több mint tízmillió nézővel rendelkező médialefedettségnek köszönhetően – mutatott rá.

Maximilien Lejeune kiemelte azt is: Budapestnek nem volt elég az, hogy az első helyen végezzen, még rekordmennyiségű szavazatot is kapott külföldről. Ez az első alkalom a tíz év alatt, hogy egy úti cél a versenyt ilyen kiemelkedő külföldi támogatással nyerje meg – mondta.

A díjat Maximilien Lejeune adta át Tarlós Istvánnak.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések