A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A román szenátus elnöke lemondta marokkói látogatását az észak-afrikai ország kérésére

Lemondta marokkói látogatását Calin Popescu Tariceanu, a román szenátus elnöke az észak-afrikai ország hatóságainak kérésére - közölte kedden közleményben a román parlament felsőháza.
A dokumentum szerint a látogatást egy későbbi időpontra halasztották.

A dokumentum nem tartalmaz részleteket a látogatás lemondásának okairól, de a román ellenzéki média diplomáciai forrásokból úgy értesült, hogy Marokkó Viorica Dancila román miniszterelnöknek az izraeli román nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről tett vasárnapi kijelentése miatt mondta vissza a román parlamenti küldöttség fogadását. A tervek szerint a román delegációnak a marokkói parlament mindkét házának elnökeivel, a kormányfővel és a külügyminiszterrel kellett volna találkoznia.

Hétfőn Jordánia királya mondta le romániai látogatását a román miniszterelnök vitatott kijelentése miatt.

Dancila vasárnap az Egyesült Államok legbefolyásosabb Izrael-barát lobbija, az Amerikai Izrael Közpolitikai Bizottság (AIPAC) tanácskozásán mondott beszédet, ahol bejelentette, hogy Románia át fogja helyezni nagykövetségét Jeruzsálembe. Később ezt Klaus Iohannis román elnök cáfolta, és közölte, hogy Bukarest még nem döntött ebben a kérdésben. Majd Dancila maga is visszakozott, egy televíziós interjúban elmondta, hogy csak személyes véleményének adott hangot, amikor erről beszélt.

Klaus Iohannis tegnap kijelentette, hogy a kormányfőnek sikerült tönkretennie Romániának az arab világgal ápolt, bizalomra épülő kapcsolatait, amely mostanig a román külpolitika kevés következetes és biztos pontjai közé tartozott.

Hasonló véleményének adott hangot Traian Basescu volt román államfő, aki szerint Dancila a román külpolitikának az elmúlt fél évszázadban a közel-keleti térségben épített kapcsolatait rontotta el, figyelmen kívül hagyta az Európai Unió véleményét, és ezzel elszigetelte Romániát ebben a kérdésben.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések