Hirdessen itt

Weber: az EPP nem tervez partneri viszonyt Kaczynski és Salvini pártjainak esetleges EP-frakciójával

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakció- és listavezetője cáfolta azon sajtójelentéseket, amelyek szerint a konzervatív erőket összefogó szövetség partneri kapcsolatra törekedne a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) és az olasz Liga alapításával esetleg létrejövő európai parlamenti képviselőcsoporttal.
Az erről szóló spekulációk azután jelentek meg, hogy Jaroslaw Kaczynski, a PiS, illetve Matteo Salvini, a Liga vezetője január elején egyeztetett, amelyet követően utóbbi egy "olasz-lengyel tengely" létrehozásáról beszélt a májusi EP-választásokkal összefüggésben. Egyes újságok arról cikkeztek, hogy az így létrejövő frakció az Európai Néppárt egyik fő partnere lehet majd.

Manfred Weber egy strasbourgi interjújában hangsúlyozta: az EPP azért működött együtt a szociáldemokratákkal, a liberálisokkal és a zöldekkel, mert ezek a frakciók jórészt osztják a pártcsalád Európai Unióval kapcsolatos vízióját.

Leszögezte: ők mindannyian "békés, virágzó Európát" akarnak, ezzel szemben szerinte a PiS és a Liga "viszályt és gyűlölet szít" a kontinensen.

A Jog és Igazságosság jelenleg az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakció tagja az EP-ben, a Liga képviselői pedig a Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) nevű csoport soraiban ülnek. Noha az ECR a harmadik legnagyobb képviselőcsoport, a legnagyobb tagpártnak a brit Konzervatív Párt számít, amely az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnésével ki fog esni.
(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések