Hirdessen itt

Vendégművészek bevonásával erősíti zenei oktatási programját a PTE

Címzetes professzori címeket adományozott a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Zeneművészeti Intézete nemzetközileg elismert művészek számára, akik a jövő tanévtől oktatóként és kurzusok keretében is segítik az egyetem felsőfokú zenei képzését.
A PTE Szenátusa címzetes egyetemi tanári címet adományozott Baráti Kristóf Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművésznek, valamint Várdai István Liszt-díjas csellóművésznek, és címzetes egyetemi docensi címben részesítette Szőke Zoltán kürtművészt, valamint Szűcs Máté brácsaművészt - mondta el Vas Bence, a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Intézetének igazgatója az intézmény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

"A pécsi egyetem szabályzata szerint azok az oktatók, művészek, tudósok kaphatnak ilyen címet, akik az adott szakterületükön nemzetközi elismertséggel bírnak, valamint rendszeres kapcsolatot ápolnak az adott tanszékkel, intézettel" - fűzte hozzá Vas Bence.

Kiemelte: Szőke Zoltán szeptembertől az intézetben oktatóként kezdi meg munkáját, a Kamara Akadémia Egyesület keretei között pedig Várdai István, Baráti Kristóf és Szűcs Máté kurzusokat tartanak, valamint a stratégiai kapcsolatok terén segítik és támogatják az intézeti oktatást.

Vas Bence hangsúlyozta, hogy nem feltétlenül kell a diákoknak heti rendszerességgel találkozniuk egy-egy művésztanárral, hiszen félévente vagy egy-egy kurzus alkalmával is át tudják adni azt a látásmódot, tapasztalatot, amely inspirálhatja a művész- és tanárképzésben résztvevő hallgatókat.

Várdai István elmondta, hogy a címzetes tanári cím egy erős kapcsolatot alakít ki az egyetem és a művészek között. A csellista az év jelentős időszakát külföldön tölti, így nem tud részt venni a mindennapi pedagógiai munkában, azonban fontosnak tartja a PTE Művészeti Karának nyitottságát a Kamara Akadémia Egyesülettel való gyakorlati együttműködésre. Ennek érdekében mozgósítani fogja nemzetközi kapcsolatait, és reményei szerint különleges fejlesztő programok születhetnek az együttműködés keretében.

Szűcs Máté brácsaművész számára nagyon fontos a magyar tehetségek segítése és támogatása. Mint mondta, bízik benne, hogy az egyesület és az egyetem között létrejövő együttműködési megállapodás lehetővé teszi majd, hogy tanári munkájával kurzusok keretében segítse a pécsi gyakorlati munkát.

Baráti Kristóf az elmúlt években szólista hegedűművészként rengeteg időt töltött utazással és koncertezéssel, ezeket a tapasztalatait, valamint a kamarazenei gondolkodást, látásmódot szeretné átadni, erősíteni leendő diákjaiban.

Szőke Zoltán kürtművész elmondta, hogy a kürt tanszakkal nem új a kapcsolat, hiszen A BFZ bekopog! elnevezésű program során az egyetemi hallgatókkal közös produkciót hozott létre már tavaly. Hosszú távú elképzelése elsősorban a zenekari kürtös utánpótlás nevelése és a hangszer szeretetét gyerekeknek átadni képes tanárok képzése.
(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések