A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tőzsde - Pozitív kezdés várható Európában

Pozitív kezdésre lehet számítani kedden a főbb európai értékpapírpiacokon. 
A határidős indexjegyzések alapján a vezető európai tőzsdeindexek, a londoni, a frankfurti és a párizsi 0,2-0,3 százalék erősödéssel indulhatnak kedden. 

Hétfőn az európai tőzsdék pozitív kezdés után vegyesen, többségében veszteséggel zártak. 

A pozitív kezdés az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokhoz fűzött reményeknek volt köszönhető. Hétfőn kétnapos tárgyalássorozat indult Kína és az Egyesült Államok között a kereskedelmi viták rendezésére. A világ két legnagyobb gazdaságának képviselői először ültek tárgyalóasztalhoz azóta, hogy az amerikai és a kínai elnök december elején a G20 csúcstalálkozón Buenos Airesben március végéig kereskedelmi "tűzszünetet" kötött, esélyt adva a hónapok óta dúló vámháború lezárásának.

A pozitív kezdést követő negatív fordulat az európai gazdasági növekedési kilátásokkal szemben felmerült kételyeknek, a Brexit körüli bonyodalmaknak és az amerikai kormányzati munka leállásának volt tulajdonítható. Januárban négy éve a legalacsonyabbra, stagnálás közeli állapotot jelző szintre csökkent a frankfurti Sentix GmbH gazdaságkutató intézet hangulatindexe az euróövezetben. Az index mindkét összetevője, az aktuális helyzet megítélését és a jövőbeni várakozásokat számszerűsítő mutató egyaránt csökkent.

A hétfői kereskedést a páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx 600 indexek 0,34 és 0,15 százalék veszteséggel fejezték be, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,27 százalékkal csökkent. Londonban 0,39 százalékkal végzett alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,18 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,38 százalékkal csökkent. Madridban viszont 0,44 százalékkal, Milánóban pedig 0,65 százalékkal zárt magasabban a tőzsdeindex.

A hétfői erőteljes emelkedés után kedden tovább araszolt felfelé a világpiaci olajár. A Brent hordónként 57,40 dolláron 0,12 százalékkal állt magasabban az európai kereskedés kezdete előtt mintegy másfél órával a globális kereskedelemben. A WTI ára 48,59 dolláron 0,14 százalékkal állt magasabban. 

A dollár kissé erősödött, az arany ára csökkent. Az eurót 0,18 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1454 dolláron, az arany ára 0,38 százalékkal unciánként 1284,95 dollárra csökkent.
(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések