A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Több ezren vettek részt a megemlékezésen az egy évvel ezelőtt meggyilkolt koszovói szerb politikusról

Több ezren vettek részt az egy évvel ezelőtt meggyilkolt Oliver Ivanovic vezető koszovói szerb politikus emlékére rendezett sétán szerda este Belgrádban.
A résztvevők egyben azért is tüntettek, mert sem a szerb, sem a koszovói hatóságok nem göngyölítették fel a gyilkossági ügyet. Véleményük szerint a hatóságok falaznak a gyilkosoknak. 

Oliver Ivanovicot tavaly január 16-án lőtték le az észak-koszovói Kosovska Mitrovicában. A tettesek mozgó autóból lőttek rá, amikor pártjának székházába akart belépni. Különböző elméletek jelentek meg, amelyek szerint az albánoknak és a szerbeknek is érdekükben állhatott a mérsékelt politikusnak tartott Oliver Ivanovic meggyilkolása, nézeteivel ugyanis egyik fél sem értett egyet teljesen. Az ügyben még mindig nyomoz a koszovói és a szerb rendőrség, gyilkosai és azok felbujtói máig nem ismertek. 

A szerda esti emléksétát ugyanazok szervezték, akik immár hat hete tüntetnek Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök ellen szombatonként az utcára vonulva. 

A tiltakozók amellett, hogy az Ivanovic-gyilkosság felderítését kérik, azt is követelik, hogy a hatóságok derítsék fel, ki áll az ellenzéki politikusokat és újságírókat ért támadások mögött, illetve legalább ötperces megjelenést kérnek az ellenzéknek a szerbiai közszolgálati televízióban, ahol állításuk szerint évek óta nem szerepelhet vezető ellenzéki politikus. Azóta már a belügyminisztert, valamint a szerbiai közszolgálati televízió vezérigazgatóját és a hírműsorok főszerkesztőjét is lemondásra szólították fel. 

A tüntetések jelmondata az "Egy az ötmillióból" lett, ami arra utal, hogy az első tiltakozást követően Aleksandar Vucic kijelentette, hogy akkor sem enged a követeléseknek, ha ötmillióan vonulnak utcára. Mivel ez körülbelül Szerbia nagykorú, választásra jogosult lakosságának felel meg, a tiltakozók a kijelentést úgy értelmezték, hogy az elnök diktatúrát vezetne be. 

A mintegy 30 ellenzéki pártból és szervezetből álló Szövetség Szerbiáért elnevezésű tömörülés szerint Aleksandar Vucic már most autokratikus eszközökkel irányítja az országot, pártja pedig korrupt, és minden ellentétes gondolatot elnyomna. 

A köztársasági elnök tagadta az őt ért vádakat, és ugyan a tiltakozókat nem akarja meghallgatni, bejelentette, hogy hajlandó előrehozott választás keretében felmérni népszerűségét. Az ellenzék viszont leszögezte, bojkottálna egy ilyen választást.
(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések