Hirdessen itt

Rövidpályás gyorskorcsolya Eb - Újabb sporttörténelmi sikerre készül a magyar csapat

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók újabb sporttörténelmi sikerekre készülnek a péntektől vasárnapig tartó dordrechti Európa-bajnokságon.
"Mindig szeretnénk a legjobb eredményt elérni, de nem azzal kelünk és fekszünk, hogy meglegyen Magyarország első összetett Európa-bajnoki címe" - mondta az MTI érdeklődésére Bánhidi Ákos csapatmenedzser, aki azt viszont kiemelte, hogy jelenleg a Liu fivérek kiemelkednek a férfi mezőnyből.

A sportvezető szerint, mivel a hazaiak világ- és Európa-bajnoka, a holland Sjinkie Knegt - aki egy éve Drezdában minden távon és összetettben is győzött - sérülés miatt nem indul, így az orosz Szemjon Jelisztratov és a francia Thibaut Fauconnet lehet a magyarok legnagyobb riválisa. Előbbi ugyanakkor nincs kirobbanó formában az eddigi három világkupaverseny alapján, utóbbi pedig gyengébb képességű versenyző, de Bánhidi szerint "nagy betyár, aki csíp, rúg, harap, ezért nagyon vigyázni kell vele".

Mivel tavaly az olimpia miatt a férfiaknál nem a legjobbak indultak, így - az akkori gyengébb eredmények következtében - ezúttal egyéniben csak két magyar szerepelhet Dordrechtben. A nevezést csütörtökön kora délutánig kell leadni, amellyel a magyarok ki is várnak a határidőig, mivel Liu Shaolin Sándor hétfőn az utolsó hazai edzésen elesett és megsérült, emiatt hétfő helyett csak szerdán utazott Hollandiába.

"Nem lesz semmi baj, fáj ugyan még a bokám és a csípőm, de ott leszek Dordrechtben, és az a célom továbbra is, hogy megszerezzem Magyarország első összetett Európa-bajnoki aranyérmét" - nyilatkozta a magyar szövetség közösségi oldalán az MTK 23 éves olimpiai bajnoka, aki 2017-ben 1000 méteren nyerte Magyarország történetének első és mostanáig egyetlen egyéni Eb-aranyát. Összetettben a 2016-os és 2017-es második hely a legjobbja.

A váltóval hozzá hasonlóan olimpiai bajnok öccse, Liu Shaoang azzal a céllal indul, hogy négy ezüst- és egy bronzérem után megszerezze első aranyát a kontinensbajnokságon. A Phjongcshangban ötkarikás bajnok férfi váltó diadala is sporttörténelmi lenne, mivel a négyes még sosem végzett elsőként az Eb-n.

"A nőknél sokkal több az ellenfél, erősek az olasz, a francia, a holland és az orosz versenyzők, de a németeknek és lengyeleknek is van kiváló gyorskorcsolyázója" - mondta Bánhidi Ákos, aki Jászapáti Petra esélyeit illetően hozzátette, ha a 20 éves szegedi versenyző képes fejben azt hozni, amit alig egy hónapja első vk-győzelmekor, akkor ő is dobogó közelében zárhat. Megjegyezte, az a sporttörténelmi siker nagy segítség volt számára önbizalom tekintetében.

A nők esetében Jászapáti és a tavaly 1500 méteren bronzérmes Bácskai Sára Luca mellett Knoch Viktor felesége, Marta, vagy a juniorkorú Somogyi Barbara lesz a harmadik egyéni induló.

Egy éve Drezdában a magyarok három dobogós helyezést értek el: Bácskai mellett a női váltó ezüst-, míg a férfi staféta bronzérmet nyert. Magyar szempontból a 2017-es, torinói Eb volt a legsikeresebb, azon egy arany- és öt ezüstérmet gyűjtött a válogatott.
(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések