A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nőjogi tiltakozó akció mellett kezdődött az elnökválasztás az andalúz parlamentben

Nőjogi tiltakozó akció mellett vette kezdetét az elnökválasztási folyamat az andalúz parlamentben Sevillában kedden.
Miközben az épületben Juan Manuel Moreno konzervatív néppárti (PP) politikus elmondta elnökjelölti beszédét, a spanyol rendőrség szerint mintegy kétezren gyűltek össze odakint azt skandálva: "Egy tapodtat se hátra hátra az egyenlőség biztosításában".!

A transzparensekkel felvonulók egyike arról beszélt újságíróknak, hogy nem hagyják a nők egyenjogúságát biztosító jogszabályok megbolygatását.

Nem akarjuk, hogy megkérdőjelezzék a nemi alapú erőszakról szóló törvényt - hangsúlyozta az egyik feminista szervezet képviselője felidézve, hogy ebben az évben már két nőt gyilkolt meg párja, és több nemi erőszak is napvilágra került.

A megmozdulást azért hirdették meg a szervező feminista csoportok, mert a december 2-i helyi választásokon parlamenti képviseletet szerzett radikális jobboldali VOX párt a nemi alapú erőszakról szóló törvény eltörlését szorgalmazza, mivel szerinte az hátrányosan érinti a férfiakat, és hamis feljelentésekhez vezet.

Maga a felvetés is óriási vitát váltott ki Spanyolországban. Mintegy 100 nőjogi mozgalom és szervezet mellett például a konzervatív Néppárt (PP) több vezető politikusa is tiltakozásának adott hangot.

A VOX javaslata végül nem került be abba a 37 pontból álló megállapodásba, amelyet a PP-vel kötött az andalúz elnökválasztási együttműködésről. Azonban a párt jelezte, hogy el nem fogadott javaslatairól nem tett le, és azok megvalósításán fog dolgozni a parlamenti ciklusban.

A nőjogi tüntetésen való részvételre buzdított a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE), amely 36 év után veszíti el Andalúzia irányítását a jobbközép pártok összefogása miatt, valamint támogatta azt például az Előre Andalúzia (Adelante Andalucía) ellenzéki baloldali párttömörülés, és több nagy szakszervezet is.

A napközbeni sevillai megmozdulást este országszerte további demonstrációk követik például Madridban, Barcelonában, Valenciában, Bilbaóban, Santiago de Compostelában és Zaragozában.

A sevillai parlamentben szerdán rendezik az elnökválasztási vitát, amelynek végén a képviselők szavaznak a jelöltről, akit várhatóan meg is választanak az autonóm közösség új vezetőjévé a PP, az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt, és a VOX támogatásával.
(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések