A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Melegek újabb csecsenföldi üldöztetéséről számolt be egy orosz emberi jogi szervezet

Az LMBT-közösség mintegy 40 tagját vették őrizetbe, két tagját pedig megölték december vége óta Csecsenföldön - közölte hétfőn az Interfax hírügynökséggel a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek érdekében fellépő, LMBT-háló elnevezésű orosz jogvédő szervezet programigazgatója.
Igor Kocsetkov szerint az észak-kaukázusi köztársaságban újabb letartóztatási hullám zajlik férfiak és nők vélt vagy valós nemi orientációja alapján. Mint mondta, a helyi bűnüldöző szervek által őrizetbe vett személyeket, akiknek pontos száma a kívülállók számára nem ismert, Argun városban tartják fogva. A jogvédő a hírügynökségnek azt állította, hogy az elfogott emberek személyes iratait elkobozták, és hogy két őrizetes a kínzásba halt bele.

Albi Karimov, Ramzan Kadirov csecsenföldi vezető sajtótitkára "abszolút hazugságnak" minősítették a bejelentést. Szavai szerint Csecsenföldön az említett időszakban senkit nem vettek őrizetbe szexuális orientációja miatt. Azt mondta, hogy már az egész köztársaságnak tudomása lenne a történtekről, ha ott 40 embert elfognának, nem is beszélve a két állítólagos halottról.

Karimov úgy vélekedett, hogy az ilyen "híresztelések" olyanoktól származnak, akik alá akarják ásni "a nemzetközi terrorizmust legyőző és a rendet helyreállító" köztársaság vezetését, mert nyugtalanítja őket, hogy a "muszlim nép" erősödik és erősíti újjáélesztett erkölcsi értékeit.

A Novaja Gazeta című független napilap 2017 áprilisában írta meg, hogy Csecsenföldön tömegesen üldözik a melegeket. Kadirov egy Vlagyimir Putyin elnökkel való akkori találkozóján tagadta, hogy az újsághír igaz lenne, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a homoszexualitás "idegen" a csecsen társadalomtól.

A grozniji hatóságok részéről az ügyben felajánlották segítségüket a szövetségi rendvédelmi szerveknek. Egyúttal közölték, hogy "nem hagyományos nemi orientációjú" személyek zaklatásáról a csecsen hatóságokhoz nem érkezett bejelentés.
(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések