A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lengyel-magyar komolyzenei koncertnek ad otthont vasárnap a Benczúr Ház

Erkel Ferenc és Stanislaw Moniuszko művei szólalnak meg egy ingyenes koncerten magyar és lengyel művészek előadásában vasárnap a Benczúr Házban Budapesten.
A koncert fő vonulatát a két nemzeti dalmű, Erkel Ferenc Bánk bánja és Stanislaw Moniuszko Kísértetkastély című operája adja, emellett magyar és lengyel népdalok, valamint Halka és Hunyadi áriája is elhangzik.

A koncert a Prelúdium Művészeti Alapítvány szervezésében, a Waclaw Felczak Alapítvány támogatásával valósul meg - közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

Moniuszko négyfelvonásos operáját Varsóban mutatták be 1865-ben. A mű ritkán hangzik el külföldi színpadokon, de a lengyelek többsége ezt érzi nemzeti operájának a Halka, Moniuszko másik jelentős alkotása után. A Kísértetkastély zenéje ötvözi a lengyel és a külföldi, elsősorban az olasz és a francia elemeket, de feltétlen elsőbbséget biztosít a lengyel népdalnak.

A Bánk bán Erkel Ferenc háromfelvonásos operája, amelynek szövegkönyvét Egressy Béni írta Katona József drámája alapján. A mű ősbemutatóját 1861-ben tartották a Nemzeti Színházban. Ez az opera is több szempontból az érett mester összegzésének tekinthető, amelyben Erkel céltudatosan aknázta ki az idegen és a magyar zenei stílusokban rejlő dramaturgiai lehetőségeket. Míg egy-egy jelenetben a francia és az olaszos hangvétel uralkodik, máskor a magyaros elem a meghatározó - olvasható az ajánlóban.
(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések