Hirdessen itt

Kiemelt előadóművészeti szervezet lett a Váci Dunakanyar Színház

Kiemelt előadóművészeti szervezet lett a Váci Dunakanyar Színház, így 2019-ben mintegy 50 millió forint állami támogatás jár az önkormányzati fenntartású intézménynek.
Ma Magyarországon minden előadóművészeti szervezet kiemelt státuszra vágyik, amely az állandó állami támogatás révén biztonságot, kiszámíthatóságot, biztos jövőt jelent - emelte ki Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár szerdán Vácon.

Hozzáfűzte: az illetékes miniszter által jóváhagyott státusz megújítását minden évben újra kérvényezni kell.

A sajtótájékoztatón Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a 2013-ban megnyílt Váci Dunakanyar Színház Pest megye második kiemelt színházművészeti szervezete. A színház épülete tavaly 345 millió forint kormányzati támogatásból újult meg teljes körűen.

A Váci Dunakanyar Színház valódi sikertörténet, működése első évében mintegy 6-8 ezer látogatója volt, míg tavaly már több mint 30 ezer látogatót vonzott, miközben Vác lakossága is 33 ezer fő - tette hozzá az államtitkár.

Rétvári Bence felidézte azt is: a színház épülete 91 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, egy katolikus civilszervezet székházaként közösségi és színjátszó programoknak adott otthont. A második világháború után folyamatosan romlott az épület állapota, sokáig moziként működött, amely 2007-ben zárt be.

Kis Domonkos Márk, a színház igazgatója elmondta: az induláskor három célt tűztek ki maguk elé, az épület felújítását, a kiemelt státusz megszerzését és egy állandó társulat megszervezését, ebből az első kettő cél már megvalósult.

Kitért arra is: februártól a színház új művészeti vezetője Bakos-Kiss Gábor, a Nemzeti Színház színművésze lesz.
(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések