Hirdessen itt

Kémkedés miatt letartóztattak Lengyelországban egy lengyel és egy kínai állampolgárt

Kémkedés gyanújával őrizetbe vettek Lengyelországban egy lengyel és egy kínai állampolgárt, a bíróság pénteken három hónapra előzetes letartóztatásba helyezte őket - közölte a kormány egy illetékese.
A lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszterhelyettes, Maciej Wasik a PAP hírügynökséggel tudatta: a kínai férfi egy nagy elektronikai cég által alkalmazott üzletember, a lengyel pedig "a kiberkereskedelem köreiben ismert személy".

A lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVP Info) hivatalosan meg nem erősített közlése szerint Veijing V. kínai állampolgár a Huawei informatikai és mobil távközlési konszern lengyelországi részlegének egyik igazgatója. A lengyel gyanúsított, Piotr D. 2011-ig a lengyel belbiztonsági hivatal (ABW) tisztje volt.

Wasik az ABW nagy sikerének minősítette a fejleményeket, s elmondta, hogy a két gyanúsított után már hosszabb ideje nyomoztak, és kedden vették őrizetbe őket.

A titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője, Stanislaw Zaryn közölte: az összegyűjtött bizonyítékok szerint a két férfi a kínai titkosszolgálatnak kémkedett. Tevékenységükért tíz évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A gyanúsítottak nem ismerték be bűnösségüket, és elutasították, hogy vallomást tegyenek.

A TVP Info úgy értesült, hogy kedd reggel az ABW átkutatta mindkét gyanúsított házát, és iratokat, adatokat foglaltak le a Huawei lengyelországi irodáiban, valamint Piotr D. legutóbbi munkahelyein - az Orange francia tulajdonú telekommunikációs cégnél, valamint a lengyel Elektronikus Távközlési Hivatalban.

Piotr D.-nek az ABW-tól való távozását annak idején az egyik híres lengyelországi korrupciós ügy, a több magas rangú tisztségviselőt, valamint a Hewlett Packard és az Oracle amerikai informatikai cégek lengyelországi menedzsereit is érintő, úgynevezett informatikai botránnyal hozták összefüggésbe. Magával Piotr D.-vel szemben azonban vádat ez ügyben soha nem emeltek - idézi fel a TVP Info.

Veijing V. a pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyetemén végzett lengyel szakosként. 2006 óta az észak-lengyelországi Gdanskban dolgozott a kínai főkonzulátuson, 2011-ben pedig a Huawei alkalmazta, és Lengyelországba irányította, a cég termékeinek a közszférában való értékesítésével bízták meg. Jelenleg nem rendelkezik diplomáciai státusszal - értesült a TVP Info.

A Huawei az utóbbi időben Csehországban is kiváltotta a titkosszolgálatok érdeklődését, ahol biztonsági kockázatnak minősítették a kínai cég technológiáit, és ilyen értelemben nyilvánosan figyelmeztetést adtak ki azok használatával kapcsolatban. Milos Zeman cseh államfő csütörtökön bírálta a cseh titkosszolgálati intézmények vezetőségét, szerinte a jelentésük nem hiteles, az ügy nyomán pedig Kína válaszintézkedéseket készíthet elő Csehország ellen.

Az amerikai kormány tavaly novemberben a Huawei gyártotta eszközök használatának elkerülésére kérte az Egyesült Államok szövetségeseit, azt hangoztatva, hogy Washington a kínai cég eszközeit kiberbiztonsági fenyegetésnek tekinti.

December 7-én Andrus Ansip, az Európai Bizottság digitális egységes piacért felelős biztosa is úgy nyilatkozott, hogy az Európai Uniónak (EU) aggódnia kell a Huawei kínai távközlési óriásvállalat és más kínai technológiai cégek miatt, mert azok kockázatot hordoznak az unió iparára és biztonságára nézve.

Ezt az állítást a Huawei következetesen visszautasítja.

Svéd távközlési szolgáltatók december közepén jelezték, egyikük sem kíván lemondani a kínai Huawei Technologies mobil hálózati berendezéseinek a használatáról a nemrégiben felmerült biztonsági aggodalmak miatt.

December 6-án az amerikai hatóságok kérésére Kanadában letartóztatták Meng Van-csout, a Huawei globális pénzügyi igazgatóját, a kínai távközlési óriásvállalat alapítójának lányát. Sajtóértesülések szerint a kényszerintézkedés az Irán ellen bevezetett amerikai szankciók megsértésével hozható összefüggésbe. A letartóztatás heves tiltakozást váltott ki Peking részéről, s megtorlásként őrizetbe vettek Kínában két kanadai állampolgárt.
(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések