A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ijesztő adatok: durván megugrott a cukorbeteg gyerekek száma

Vészesen emelkedik a cukros gyerekek száma hazánkban: évente 250-300 frissen diagnosztizált kiskorút érint az 1-es típusú diabétesz.
Ez azt jelenti, hogy háromszor gyakoribb lett az elmúlt 30 évben a betegség – derül ki a Semmelweis Egyetem közleményéből.

Különösen nyugtalanító, hogy a betegség előfordulása a hat év alatti korosztályban még látványosabban megugrott.

– Az 1-es típusú diabétesszel kapcsolatban a legfontosabb tisztázandó félreértés, hogy szemben a rossz táplálkozási szokások miatt jelentkező 2-es típusú cukorbetegséggel, nem civilizációs betegség, kialakulásában életmódbeli tényezők nem játszanak szerepet – hangsúlyozta dr. Tóth-Heyn Péter egyetemi docens, a klinika igazgatóhelyettese.

Mint mondta, az 1-es típusú diabéteszt az immunrendszer működésének zavara idézi elő.

A szervezet egy hiba folytán elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Inzulin hiányában a test nem tudja hasznosítani a létfontosságú energiát adó szőlőcukrot, ezért a sejtek éheznek, anyagcseréjük felborul, a vércukorszint vészesen megemelkedik, cukor jelenik meg a vizeletben, és a vér vegyhatása savas irányba tolódik el, amely folyamat életveszélyes is lehet - írja a Blikk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések