Hirdessen itt

Holoda Péter a cívisvárosban folytatja tovább karrierjét

A 2017-es budapesti világbajnokságon bronzérmes úszó a tokiói olimpiáig írta alá új szerződését. 
Kedd délelőtt a Gyulai István Atlétikai Stadion tribünépületében Becsky András, a Debreceni Sportcentrum Kft. ügyvezető igazgatója fogadta a hazai rendezésű vizes vb-n a 4×100-as gyorsváltó tagjaként harmadik helyezett Holoda Pétert. A jelenleg az Egyesült Államokban élő 23 éves fiatalember a megállapodás értelmében idén már a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola sikereiért küzd majd az országos bajnokságokon, és a kiemelt versenyek előtt a cívisvárosban készül a megmérettetésekre. A hajdúszoboszlói Árpád SE-ben nevelkedett versenyző interjúban szólalt meg a hírrel kapcsolatban – tette közzé a Debreceni Sportcentrum honlapja.

Még szinte meg sem száradt az aláírás az új szerződésen, máris az első reakciókról kérdezlek.

Igen, még korai lenne bármilyen lényegi értékelést megfogalmazni, hiszen még csak most szerződtünk le, egyelőre csak annyit tudok mondani, hogy a DSC-SI és különösen Becsky András nagyon segítőkészek voltak és gyorsan megtaláltuk a közös hangot és az irányt, amelybe szeretnénk mozdulni a jövőben.

Mi indokolta a váltást?

Én mióta az eszemet tudom a Hajdúszoboszlói Árpád S.E. versenyzője voltam. Ez egy nagyon gyümölcsöző kapcsolat volt, nagyon segítőkészek voltak mindenben, azonban ez egy kis csapat, egy kis városból, és megértettük (én is és ők is), hogy ezen a szinten történő versenyzéshez egy olyan egyesületre van szükségem, akik biztosítani tudják a megfelelő hátteret. Ugyanakkor nem akartam messze igazolni az otthonomtól, hiszen annyi minden köt Hajdú-Bihar megyéhez, így Debrecen adta magát, az pedig gyorsan kiderült, hogy ez a kapcsolat mindkettőnk érdekében állhat.

Mik az alapvető elvárások Veled szemben, természetesen az eredményekre gondolok?

Nyilvánvalóan mindannyian a legjobbat akarjuk kihozni ebből a kapcsolatból. Ebbe beletartozik a lehető legjobb itthoni, országos bajnokságok eredménye, valamint, az elkövetkező világversenyeken történő helytállás.

Tavaly hiányoztál a debreceni OB-ról, március végén immár hazai közönség láthatjuk Holoda Pétert a Debreceni Sportuszodában?

Igen. Tavalyi hiányzásom egyetemi tanulmányaimmal voltak összefüggésben, nem engedhettem meg akkor, hogy hazajöjjek arra a hétre, valamint már megvolt a helyem a nyári Eb-n, így nem tartottuk fontosnak, hogy ezzel megszakadjon a felkészülés. Azonban decemberben már befejeztem egyetemi tanulmányaimat, így most teljes gőzzel az úszásra koncentrálok, ennek a következő lépése pedig az OB-n való szereplés.

Avass be minket egy kicsit a tengerentúli edzésmódszerekbe.

Ami egyből feltűnő különbség az itthoni edzésekkel szemben, az az edzések hossza és intenzitása. Itthon hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ha többet úszunk az jobb eredményekhez vezet, azonban ez nekem, mint sprinter, sajnos nem feltétlenül igaz. Kint több rövidebb, intenzívebb edzést hajtunk végre, ami az én sebességemnek kedvező. Nem mondom, hogy egyik módszer jobb lenne a másiknál, hiszen megnézhetjük arányait tekintve hány sikeres magyar úszó volt, van, és valószínűleg lesz is a jövőben; én csak azt tudom mondani, hogy azt a rendszert kedvezőnek találtam és élvezek benne felkészülni.

Mikor utazol vissza az USA-ba?

Január 23-án, szerdán utazok vissza, tehát egy nappal azután, hogy sikerült a szerződést megkötni. Ez picit szorosra sikerült, viszont pörögni kell, hogy minél jobban sikerüljön a közelgő OB.

Az év csúcseseménye a kvangdzsui világbajnokság. Mennyire van már fókuszban a dél-koreai vb?

Mondhatnám, hogy csak az van fókuszban. Mi, úszók képesek vagyunk az éveket az adott világ- vagy Európa- bajnoksághoz mérni. Ezen a nyáron ez a cél, erre készülünk szeptember óta, ennek az első lépése lesz a márciusi OB.

Sűrű a versenynaptár?

Túlságosan sűrűnek nem mondanám, egy-két felkészülési verseny bekerül, főleg a májusi, júniusi időszakok a sűrűbbek, a vb felkészülésre való tekintettel.

A váltó tagjaival nem hátrány, ha időnként tudtok közösen edzeni. A távolléted mennyire nehezíti ezt a helyzetet?

Ha megnézzük 2017 előtt, amikor nyertük az érmet, négyen négy különböző helyen edzettünk. Most a másik három tag egy egyesületben, de még mindig két különböző edzés alapján készül. Szerintem, ameddig a versenyünk előtt van rá lehetőség, hogy a váltásokat gyakoroljuk, és mindenki megteszi a felkészülése alatt, ami szükséges, addig rendben leszünk.

A tokiói olimpiáig szól a szerződésed a DSC-SI-vel. Ez még nagyon messze van, vagy azért álmaidban már előjönnek az ötkarikák?

Az olimpia a legnagyobb verseny a mi sportunkban, mondhatnám négy évente egy hétig az úszók is kapnak figyelmet. Így minden ciklusunk az olimpiával kezdődik és fejeződik be. A tokiói olimpia 2016 szeptembere óta a fejünkben van, szerintem a válogatott legtöbb tagja ezzel kel és fekszik.

Forrás: Debreceni Sportcentrum

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések