A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Gyorsult a lakosság és a vállalatok banki hitelezésének növekedése az eurózónában

Frankfurt - A gazdasági növekedés erős lassulásának dacára is gyorsuló ütemben bővült a lakosság, valamint a nem pénzügyi vállalatok banki hitelezése novemberben az euróövezetben - derült ki az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön közzétett havi jelentéséből.
Éves összevetésben 4,0 százalékkal nőtt a vállalatok hitelezése, szemben az októberben mért 3,9 százalékos emelkedéssel. Az euróövezeti bankok lakossági hitelezése 2009 óta a legerősebb ütemben, 3,3 százalékkal bővült, 0,1 százalékponttal haladta meg az előző havi 3,2 százalékot. 

A szűken értelmezett M1 pénzmennyiség, amely az azonnal felhasználható pénzt és a látra szóló betétek egyenlegét jelenti, 6,7 százalékkal nőtt novemberben, lassult az ütem az előző havi 6,8 százalékhoz képest.

A tágabban értelmezett M3 pénzmennyiség, amely az M1 mutató mellett tartalmazza a határidős betéteket és a takarékleveleket is, 3,7 százalékkal nőtt, kisebb mértékben az októberi 3,9 százaléknál. 

A háztartások és a nem pénzügyi vállalkozások hitelállományának alakulása fontos mutatója annak, hogy mennyire eredményes az EKB nem hagyományos eszközöket felvonultató monetáris politikája.

A bankoknak nyújtott olcsó hitelekkel, a rekordalacsony kamatokkal és a tavaly december végéig tartó masszív kötvényvásárlási programmal az euróövezeti jegybank évek óta készpénzt pumpál a pénzügyi rendszerbe és ezen keresztül a reálgazdaságba. A könnyebb hitelfelvétellel beruházásokra, új munkahelyek teremtésére, illetve költekezésre bátorítják a vállalatokat és háztartásokat. 

Az euróövezetben és általában véve a világ számos régiójában lassulni kezdett a gazdasági növekedés az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek kiéleződésének és a kínai kereslet gyengeségének következtében. 

Az EKB kormányzótanácsa decemberben 0,1 százalékponttal csökkentette euróövezeti növekedési előrejelzését a fékező kockázatok erősödésére hivatkozva. Ugyanakkor jelezte, hogy minden monetáris politikai eszközzel rendelkezik az inflációs cél eléréséhez és a pénzügyi stabilitás fenntartásához. 

Az EKB elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az infláció középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.
(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések