A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Frekvenciák pályázati felhívásait tett közzé, illetve rádiós pályázatokról és bírságokról döntött a médiatanács

Rádiós frekvenciák pályázati felhívásait tett közzé, illetve körzeti és helyi rádiós frekvenciák pályázatairól és rádiós médiaszolgáltatókkal szembeni bírságokról döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. 
Az NMHH kommunikációs igazgatóságának pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a testület véglegesítette és a honlapján közzétette a Dunaújváros 99,1 MHz-es helyi, és a Győr 96,4 MHz körzeti rádiós frekvenciák pályázati felhívásait, előbbit közösségi, utóbbit kereskedelmi jellegű hasznosításra. Az ajánlatokat február 11-én és 20-án lehet majd benyújtani.

Közölték: a Dél-Budapest 90,9 MHz rádiós frekvencia pályázatán az egyetlen ajánlatot benyújtó, jelenleg is műsort sugárzó pályázót, a Magyar Jazz Rádió Kft.-t nyilvánították nyertesnek. A médiaszolgáltató továbbra is közösségi jelleggel, 90,9 Jazzy Rádió néven sugároz majd műsort.

A Zalaegerszeg 88,9 MHz pályázatán a testület döntése alapján az LB Rádió Kft. nyert, amely kereskedelmi jelleggel ad majd műsort - írták.

A nyertes pályázók a szerződéskötéstől számított, legfeljebb hét évre nyerik el a jogosultságot - a médiatörvény feltételeitől függően -, amely további öt évvel megújítható - emlékeztettek.

A tájékoztatás szerint a médiaszolgáltatók közös kérelmére a tanács engedélyezte a Zalaegerszeg 95,8 MHz-en sugárzó Rádió Zala Egyszemélyes Kft. hálózatba kapcsolódását a Radio Plus Kft. budapesti jogosultságával, valamint azt, hogy a rádió 95,8 Rádió 1 néven szóljon tovább. Az LB Rádió Kft. médiaszolgáltató kérésére a tanács engedélyezte a hajdúböszörményi, hajdúszoboszlói, hajdúnánási és derecskei vételkörzetekben szóló 98,9 Rádió 1 elnevezés módosítását Hajdúsági Rádió 1-re. A szolgáltató kérését azzal indokolta, hogy Hajdúböszörményen kívüli többi településen nem a 98,9 MHz-en fogható az adó, így a jelenlegi megnevezés megtévesztő. 

A médiatanács bírságokról is döntött, a hajdúnánási Rádió 1 szolgáltatóját 50 ezer forintra bírságolta és a székesfehérvári Rádió 1 szolgáltatját jogkövető magatartásra szólította fel, mivel egy szeptemberi adáshéten kevesebb helyi közélettel foglalkozó, helyi mindennapi életet segítő műsorszámot tettek közzé. Ezen felül a hajdúnánási Rádió 1 számos esetben a hatósági szerződésében vállalttól eltérő szignált, és kevesebb magyar zenét tett közzé.

A testület 40 ezer forintos bírságot rótt ki Karc FM szolgáltatójára, mert egy októberi adáshéten amellett, hogy a rádió többet ismételt, a közszolgálati, illetve a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámból, a budapesti közlekedési hírekből, valamint gazdasági, pénzügyi és üzleti témájú műsorból is kevesebbet tett közzé, mint amennyit a szerződésében vállalt.

A médiatanács kifejtette: a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.
(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések