Hirdessen itt

Fővárosi Közgyűlés - Ellenzék: ne alkalmazza az önkormányzat az új túlóraszabályokat!

A Fővárosi Közgyűlésben képviselettel rendelkező ellenzéki pártok szerdán közösen kezdeményezték, hogy az önkormányzat ne alkalmazza a munka törvénykönyve túlórával kapcsolatos, általuk rabszolgatörvénynek minősített módosításait. 
Gy. Németh Erzsébet (DK) a testület ülése előtt tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, azt kívánják elérni, hogy a tavaly decemberben botrányos körülmények között elfogadott "rabszolgatörvénynek" ne legyen semmilyen következménye Budapesten, vagyis a főváros tulajdonában álló cégek, valamint az alvállalkozóként foglalkoztatott társaságok esetében se alkalmazzák az abban foglaltakat. 

"A fővárosi munkavállalók nem lehetnek rabszolgák" - jelentette ki a DK politikusa, megjegyezve, a jogszabályváltozás 15 ezer embert érint az önkormányzaton keresztül.

Horváth Csaba (MSZP) szerint a munka törvénykönyve módosítása érdemi ellentételezés nélkül szakítja el a munkavállalókat családjaiktól, ezzel "modernkori rabszolgaságba" sodorva őket. 

Kiemelte, az ellenzék közös kiállásával nyilvános színvallásra akarja kényszeríteni Tarlós István főpolgármestert arról, hogy érdekli-e a budapestiek sorsa. 

V. Naszályi Márta (Párbeszéd) azt mondta, Budapest működése nem alapulhat az itt dolgozók kizsákmányolására. Szerinte Budapest legnagyobb munkáltatójaként üzenetértéke vannak annak, hogy az önkormányzat alkalmazza-e a "rabszolgatörvényt", ezért példát kell mutatni annak mellőzésével. 

Gál József (LMP) szerint az ellenzéknek hosszabb távon el kell törölnie a "rabszolgatörvényt", addig pedig legalább azt el kell érnie, hogy a fővárosi dolgozókat "megvédjék a 400 túlórától". 

Hangsúlyozta, Budapestnek szüksége lenne sztrájkra, hogy a városvezetés rájöjjön, a magyar munkavállalókat nem lehet kizsigerelni.

Tokody Marcell (Jobbik) kijelentette, az ellenzékben teljes konszenzus van arról, hogy a munkavállalók nem rabszolgák, hanem olyan emberek, akik tisztességes bért érdemelnek.
(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések