...

Brexit: az európai integrációhoz fűződő viszonyról kellene dönteni

Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense szerint a Brexit-tárgyalások legnagyobb problémája, hogy az Egyesült Királyság még nem döntött arról, a kiválás után milyen közel szeretne maradni az európai integrációhoz. 
A szakértő az M1 aktuális csatornán azt mondta, a briteknek arról is határozniuk kell, hogy kedvezményeken keresztül benne szeretnének-e maradni az egységes piacban vagy inkább a globális, nemzetközi piacon próbálnak versenyelőnyt szerezni, akár Európa rovására is. 

Az Egyesült Királyság legnagyobb kereskedelmi partnere Európa, az exportnak körülbelül 43 százaléka, az importnak 57 százaléka származik az európai integrációból - fűzte hozzá.

Ha a britek eldöntik milyen közel maradnának a vámunióhoz, akkor ennek az áráról is lehetne beszélni - mutatott rá. Megjegyezte: lehetséges, hogy a Norvég példa alapján Nagy-Britanniának is fizetnie kell.

A Brexit ügye semmiképp nem záródik le a brit EU-tagság megszűnésének márciusi határidejéig, hiszen utána kezdenek tárgyalni a jövőbeli gazdasági kapcsolatokról - tette hozzá.

Az Európai Unió jelenleg a brit politika megosztottságát látja, és valószínűleg úgy gondolja, hogy a brit problémák importálása az európai politikai ügyekbe a továbbiakban nem lenne szerencsés - fogalmazott Gálik Zoltán.
(MTI)

0 Megjegyzések

Hirdetés