A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Böjte Csaba: „Remélem, személyesen is kezet rázhatok a pápával”

Bár több dologban lényegesen eltér a magyar kormány és a katolikus egyházfő véleménye, mégis örülnek a kormánypártok Ferenc pápa júniusi erdélyi látogatásának, amikor a csíksomlyói hegyen tart szabadtéri misét, várhatóan több százezer hívő előtt. Az eseményen egyébként Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel is tart közös istentiszteletet.
A KDNP frakcióvezetője szerint régi vágya teljesült az erdélyi és magyarországi katolikusoknak a Szentatya csíksomlyói látogatásával.

– Mindig öröm egy ilyen esemény, erre még nem volt példa. Ez a legnépszerűbb magyar zarándokhely, ezért óriási megtiszteltetés, hogy felkeresi Ferenc pápa – mondta a Blikknek Harrach Péter, a kereszténydemokraták egyik vezetője, aki emlékeztetett arra, hogy már II. János Pál pápa romániai látogatásán szóba került, hogy a katolikus egyház feje elmegy Csíksomlyóra, de akkor nem teljesült ez a várakozása a magyar katolikusoknak. Mint ismert, az akkori pápa húsz évvel ezelőtt, 1999 májusában járt a keleti szomszédunknál.

– Nem politikust, hanem a világegyház fejét fogadjuk – jegyezte meg Harrach, aki szerint bár meghívták a pápát a 2020-as Budapesten rendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, ám nem vesz mjd részt azon.

– Az a gyakorlat, hogy a Vatikán egy bíborost küld a pápa nevében a kongresszusra – tette hozzá.

Ferenc pápa katolikus egyházfőként többször felszólalt a menekültek, a hajléktalanok és más üldözöttek érdekében, fellépett a szegénység ellen. A migráció kérdésében szöges ellentétben van az álláspontja a magyar kormányéval.

– A szentszék világméretekben gondolkodik, és a szolidaritás mint keresztény erény hangsúlyozása természetes küldetése a katolikus egyháznak – magyarázta Semjén Zsolt (56) miniszterelnök-helyettes még tavaly októberi vatikáni látogatásán.

Elértük Böjte Csabát is, aki a szentmise kapcsán szerényen nyilatkozott saját szerepéről.

– Remélem, személyesen is kezet rázhatok a pápával. Mindenesetre egy fantasztikus eseményről van szó, amelynek során a Szentatya Románia öt városában tesz látogatást három nap alatt. Az országban pozitívan vélekednek róla, persze, mindenkinek akad ellenzéke. Sok a hisztéria a világban, ő képes megnyugtatni az embereket – mondta Csaba testvér.

Másodszor

1881 óta tartják a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, 2020. szeptember 13–20. között Budapesten rendezik meg, immáron 52. alkalommal. Az eseményen az oltáriszentségben megjelenő Jézus Krisztust hirdetik és ünneplik.

Magyarországon 1938 májusában tartották a 34. Eucharisztikus Világkongresszust.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések