Hirdessen itt

Az EU védőintézkedéseket vezet be a kambodzsai és mianmari rizsbehozatalra

A Kambodzsából és Mianmarból származó indica rizs uniós behozatala jelentősen megemelkedett, gazdasági károkat okozva az európai termelőknek, ezért az Európai Bizottság úgy döntött, hogy behozatali vámokat ír elő az érintett rizsfajtára - közölte az uniós bizottság szerdán.
A tájékoztatás szerint az indica rizs mindkét országból történő behozatala az elmúlt öt rizstermesztési időszakban 89 százalékkal nőtt, az árak azonban lényegesen alacsonyabbak voltak, mint az uniós piacon, a vizsgált időszakban pedig még tovább csökkentek. Az alacsony árú behozatal növekedése komoly nehézségeket okozott az uniós rizsgyártók számára, piaci részesedésüket jelentősen, 61 százalékról 29 százalékra csökkentette.

A péntektől érvényes intézkedések három évre szólnak. Az érintett termékre vonatkozóan bevezetett szokásos vámot az Európai Unió évente fokozatosan csökkenteni fogja. Az első évben tonnánként 175 euró, a második évben 150 euró, a harmadik évben 125 euró lesz.

A tájékoztatás szerint az olasz kormány 2018 februárjában terjesztette elő a rizsimportra vonatkozó kereskedelmi biztosítékok iránti kérelmet, amelyet más uniós rizstermelő tagállamok - Spanyolország, Franciaország, Portugália, Görögország, Magyarország, Románia és Bulgária - is támogattak.
(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések