Hirdessen itt

Biztonságosak az atomenergiát alkalmazó magyarországi létesítmények

Az atomenergiát alkalmazó magyarországi létesítmények az előírásoknak megfelelően, biztonságosan üzemeltek tavaly - mondta Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója a hivatal évindító sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten.
Az OAH több mint 1800 ellenőrzést végzett és 1600 engedélyt adott ki a nukleáris létesítményeknek, valamint a kisebb felhasználóknak 2018-ban - ismertette.

A nukleáris létesítményekben és a radioaktívhulladék-tárolókban 32 jelentésköteles eseményt vizsgált az atomenergia hivatal, ezek a nukleáris biztonságot nem érintették. A kisebb engedélyeseknél összesen hét, sugárvédelemmel kapcsolatos esemény hatósági kivizsgálását kellett elvégezni - jelezte a főigazgató.

Fichtinger Gyula elmondta: a nukleáris biztonságot a nyári aszályos, forró időjárás nem veszélyeztette, a biztonsági követelményeket a paksi atomerőmű végig betartotta.

A főigazgató hangsúlyozta: a Duna vizének hőmérséklete környezetvédelmi kérdés, a folyó vízszintje a villamosenergia-termelést befolyásoló tényező. Az atomerőmű biztonsága a tavalyinál szélsőségesebb időjárási viszonyok között is garantált - tette hozzá.

Az új paksi blokkokról szólva elmondta: tavaly három felvonulási épület építését engedélyezték a telephelyen, és folyamatban van egy újabb eljárás.

Az új blokkok építési munkálatait létesítési engedély birtokában lehet majd megkezdeni, a kérelem beérkezésére a hivatal felkészült. Az engedélykérelem elbírálására maximum 15 hónap áll rendelkezésre - közölte a főigazgató.

Jelezte azt is, hogy nemzetközi nukleáris biztosítéki egyeztetést kezdeményeztek a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) és az Európai Unió elvárásainak pontosítása, valamint a tervezhető magyar teendők meghatározása érdekében.

Intenzív kétoldalú kapcsolatban áll az atomenergia hivatal azoknak az országoknak a hatóságaival is, ahol szintén harmadik plusz generációs, orosz tervezésű, nyomottvizes reaktorok építése van folyamatban.

A főigazgató elmondta: tavaly lezárult két hazai nukleáris létesítmény, a kiégett kazetták átmeneti tárolója és a paksi atomerőmű tízévenként esedékes időszakos biztonsági felülvizsgálata.

Fichtinger Gyula kiemelte: a nemzetközi felülvizsgálatok során Magyarország jól vizsgázott.

Tavaly ismét itt járt a NAÜ szakértői delegációja, azt vizsgálták, hogy a teljes nukleáris hatósági rendszert értékelő 2015-ös misszió javaslatait és észrevételeit hogyan kezelte Magyarország. A NAÜ azt állapította meg, hogy jelentősek a hatósági rendszer továbbfejlesztésében elért eredmények - hangsúlyozta a főigazgató.

A japán fukushimai atomerőműben 2011-ben történt baleset után a paksi atomerőműben végzett célzott biztonsági felülvizsgálat során 46 intézkedést írt elő a hatóság a biztonsági tartalékok növelése érdekében. Ebből 41 intézkedést már végrehajtottak, öt végrehajtását át kellett ütemezni az eredeti határidőhöz, 2018. december 31-hez képest, de az intézkedések későbbi megvalósítása nincs hatással a nukleáris biztonság szintjére - mondta.

Fichtinger Gyula kitért arra is: uniós felülvizsgálat állapította meg, hogy az üzemelő atomerőművek és kutatóreaktorok esetében Magyarország rendelkezik kidolgozott öregedéskezelési programmal, amely összhangban van a nemzetközi elvárásokkal és ajánlásokkal.
(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések