Hirdessen itt

A román kormányfő a már elutasított miniszterjelöltek kinevezését kérte ismét az államfőtől

Viorica Dancila román kormányfő ugyanazon miniszterjelölteknek a kinevezését kérte csütörtökön Klaus Iohannistól, akiket az államfő korábban elutasított.
A jobboldali elnök két hónapos késlekedés után, az alkotmánybíróság határozatának eleget téve csütörtökön délelőtt adott hivatalos választ a szociáldemokrata kormányfőnek arról, hogy legutóbbi két miniszterjelöltjét törvényességi okok miatt nem hajlandó kinevezni.

Dancila aznap délután elküldött válaszlevelében újból felkérte az elnököt, hogy iktassa be Lia Olguta Vasilescut a regionális fejlesztési tárca, illetve Mircea Dragici-et a közlekedési tárca élére. A kormányfő szerint a két jelölt eleget tesz az alkotmányban és a hatályos törvényekben megszabott összeférhetetlenségi feltételeknek.

A miniszterelnök ezzel formailag elhárította az államfő elutasításában megfogalmazott kifogást, Iohannis ugyanis nem pontosította, milyen törvényességi aggályai vannak a jelöltekkel szemben, csak annyit írt: a hozzá korábban eljuttatott dokumentumokból "nem derül ki", hogy a jelöltek teljesítenék az alkotmányban és az összeférhetetlenségi törvényben megszabott feltételeket.

A román médiában megszólaltatott elemzők szerint a jobboldali elnök a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elleni éles bírálatokkal és a kormányátalakítás hátráltatásával azt akarja bizonyítani, hogy jelenleg ő az egyedüli olyan politikai tényező Romániában, amely szembe tud szállni a kormánytöbbség akaratával. Iohannis ezáltal próbálná növelni újraválasztásának esélyeit, legalábbis a jobboldali szavazók körében.

Jogi szempontból nem egyértelmű a helyzet. Támpontul csak egy 2008-ban hozott precedens értékű határozata szolgál, amely szerint az elnöknek egyszer van joga - időszerűségi, alkalmassági érvek alapján - indokoltan elutasítani a miniszterelnök által javasolt miniszterjelölt kinevezését, a második jelölt beiktatását nem tagadhatja meg. Ez a szabály azonban nem vonatkozik a törvényességi problémákra, amelyekre hivatkozva az államfő elvileg akárhány jelölt kinevezését elutasíthatja.

A kialakult jogvitát a kormány valószínűleg ismét az alkotmánybíróság elé viszi.

Miután a múlt héten - szintén az alkotmánybíróság határozatának helyt adva - Iohannis felmentette a két vitatott tárca élén álló eddigi tisztségviselőket, Dancila hétfőn a kormánytagok közül kinevezett ideiglenes tárcavezetőkre bízta a fejlesztési és közlekedési minisztérium irányítását.
(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések