A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

45 ezres tömeg búcsúztatta a polgármestert a tragikis körülmények között elhunyt gdansk-i polgármestert

Óriási tömeg kísérte utolsó útjára Pawel Adamowicz meggyilkolt gdanski főpolgármestert, akit egy jótékonysági koncerten, színpadon állva szúrt szíven egy büntetett előéletű férfi.
Adamowicz koporsóját a gdanski Európai Szolidaritás Központból vitték át a Mária-székesegyházhoz, ahol végső nyugalomra helyezik. A gyászmenet végigjárta azokat az utcákat, amelyeken Adamowicz egykoron sétált, elhaladt az elhunyt polgármester gyerekkori otthona mellett, és az iskolák mellett, amelyekben egykoron tanult.

A rendőrség által 45 ezer fősre becsült tömegben vonult a megölt polgármester felesége és lányai is. Adamowicz koporsóját hat polgármester kollégája vitte be a bazilika épületébe, a gyászmisén pedig részt vett Donald Tusk (61), az Európai Tanács elnöke, Adamowicz személyes barátja is, de ott volt a lengyel elnök, Andrzej Duda elnök és Mateusz Morawiecki miniszterelnök is.

Az ellenzéki Polgári Platform színeiben politizáló Adamowicz 1998 óta vezette Gdanskot.

A liberális nézetei miatt céltáblája volt a szélsőségeseknek, a menekültekhez való hozzáálása miatt is támadták.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések